Epidemiologul Octavian Jurma prezintă o analiză privind evoluţia pandemiei, concluzia sa fiind că mai avem aproximativ o lună până ieşim din valul Omicron-BA1. El avertizează însă că ”ne apropiem rapid de mal, dar încă nu e cazul să sărim din barca prudenţei în apa plină cu Omicroni”, precizând că ”bazaconile” cu "s-a terminat pandemia", sunt doar "declaraţii politice" şi că abia la toamnă am putea afla dacă s-a încheiat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
FOTO: Facebook / Octavian Jurma
FOTO: Facebook / Octavian Jurma
”Avem veşti bune dar incidenţa la 1,000 şi numărul zilnic de cazuri rămân la valori foarte ridicate şi de aceea prudenţa trebuie să rămână prioritatea fiecăruia dintre noi până revenim peste tot pe verde.. Harta de sus este harta incidenţei oficiale care colorează harta în roşu. Incidenţa naţională este 14.85, mult peste vârful de 10.63 al valului Delta. Incidenţa la 1,000 este un indicator de stare. Ne arată unde suntem. Această hartă este motivul pentru care discuţiile despre relaxare sunt premature. Daca eşti în val, momentul în care te opreşti să tragi aer în piept este când ieşi din val, nu în timpul valului, chiar dacă creasta valului a trecut. Din fericire, harta de jos produsă cu ajutorul indicatorului ARM7, este motivul pentru care atât guvernul, cât şi noi, avem motive se credem că vom ajunge în curând la limanul valului 5-Omicron. ARM7 (alerta relativă mobilă ) este un indicator de trend. Ne arată încotro mergem. ARM7 este cel mai sensibil indicator de trend pe care îl folosesc şi ne arată tendinţa în interiorul intervalului de 14 zile al RI1K14 (incidenţa la 1,000)”, explică Jurma.
El remarcă faptul că  toate judeţele sunt verzi, deci au o acum evoluţie descendentă - doar Brăila are o uşoară creştere a numărului de cazuri în ultimele 7 zile faţă de cele 7 zile precendente - în ciuda alocării pe judeţe a peste 20,000 de cazuri în această săptămână.
”În acest ritm vom coborî cu media sub 10,000 de cazuri pe zi săptămână viitoare şi sub 5,000 de cazuri pe zi în prima parte a lunii martie, deci mai avem cam o lună până ieşim din valul Omicorn-BA1. Avem aşadar un contrast puternic intre situaţia alarmantă în care ne aflăm şi viteza rapidă cu care coborâm care ne poate dezechilbra emoţional din cauza mesajelor contradictorii pe care le primim. Simplificat însă putem înţelege datele astfel: Ne apropiem rapid de mal, dar încă nu e cazul să sărim din barca prudenţei în apa plină cu Omicroni”, exolicp epidemiologul.
”Uitaţi de bazaconile cu "s-a terminat pandemia", sunt doar "declaraţii politice" (adică habar nu au dar sună bine). Nu ştim dacă s-a terminat sau nu pandemia, o să aflam abia la toamnă. Important este că se termină în curând acest val şi că mai avem un pic până suntem în toţi siguranţă”, adaugă el,îndemnând în cotinuare la purtarea măştii şi la vaccinare. 
” Ignoră şi mesajele că "vaccinul nu mai e necesar pentru că am atins imunitatea de turmă prin infectare", sunt tot "declaraţii politice". Vaccinează-te şi cu boosterul indiferent daca ai trecut sau nu prin boală”, conchide Octavian Jurma.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.