O navă a Poliţiei de Frontieră a plecat într-o nouă misiune Frontex care se va desfăşura în Marea Mediterană timp de două luni, urmând ca în cadrul acestei operaţiuni să execute misiuni de patrulare, căutare şi salvare la frontiera maritimă din sudul Italiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Garda de Coastă a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că în perioada 17 martie – 22 mai, nava maritimă de supraveghere MAI 1106, nou intrată în dotarea Poliţiei de Frontieră Române, va participa la Operaţiunea Comună „THEMIS 2023”, organizată de Agenţia Europeană FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Managementul Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene), ce se va desfăşura la frontierele maritime externe ale U.E.
“Nava Poliţiei de Frontieră Române are un echipaj format din 28 de membri şi va executa misiuni individuale de patrulare, cercetare, căutare şi salvare în Marea Mediterană, la frontiera maritimă din sudul Italiei, alături de forţele de poliţie şi de impunere a legii ale tuturor statelor membre U.E. participante la misiune. Se va avea în vedere întreprinderea de măsuri comune pe linia controlului fluxurilor migraţioniste la frontierele maritime ale spaţiului comunitar, creşterea operativităţii schimbului de date şi informaţii între autorităţile de aplicare a legii din aceste ţări, precum şi un schimb eficient de experienţă între poliţiştii de frontieră europeni”, se arată în comunicat. 
Garda de Coastă precizează că achiziţia acestei nave maritime de patrulare conferă Poliţiei de Frontieră Române o creştere a capacităţii de intervenţie operativă, pentru desfăşurarea de misiuni specifice în scopul asigurării respectării drepturilor statului român în apele maritime din zona de competenţă, supravegherea şi controlul frontierei maritime, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere, căutarea navelor aflate în pericol şi salvarea echipajelor acestora.
“De asemenea, în contextul gestionării fenomenului migraţionist la frontierele externe ale UE, achiziţia de noi mijloace de mobilitate navală este oportună pentru îndeplinirea angajamentelor Poliţiei de Frontieră Române asumate faţă de Agenţia Frontex, în ceea ce priveşte detaşarea de echipamente tehnice în operaţiunile comune derulate la frontiera maritimă externă a UE”, a mai menţionat sursa citată. 
Obiectivul principal al Operaţiunii Comune „THEMIS” este reprezentat de asistarea autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene,  precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene. 
Activitatea este o continuare a operaţiunilor de control la frontieră, organizate de Frontex, în cadrul cărora Poliţia de Frontieră Română a avut o contribuţie semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât şi al numărului, profilurilor şi profesionalismului experţilor detaşaţi, aprecierile venind atât din partea autorităţilor italiene, cât şi din partea Agenţiei Frontex. Operaţiunea este finanţată de către Agenţia Frontex.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.