O nucă europeană a fost capturată, marţi, la vest de localitatea tulceană Isaccea, iar specialiştii anunţă că acest lucru reprezintă cea mai vestică înregistrare a nurcii europene din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare (INCD)“Delta Dunării” a anunţat, printr-un comunicat de presă, că, marţi, o echipă a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi (Mihaela Cristescu, Adina Popescu, Aurelia Nica, Daniela Cristina Ibanescu) împreuna cu un angajat al INCDD Delta Dunarii – Tulcea (Gheorghe Bucur) a capturat o nurcă europeana la vest de Isaccea. 

Sursa citată precizează că aceasta reprezintă cea mai vestica înregistrare recentă a nurcii europene din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi în acelaşi timp din România. 

“Dacă în zona inundabilă Isaccea – Tulcea avem mai multe observaţii din ultimii 20 de ani la nurca europeană, la vest de Isaccea nu avem informaţii recente. Anul trecut am realizat o expediţie între Cotul Pisicii şi Isaccea pentru identificarea prezenţei prin mai multe metode, însă fără succes. La planificarea expediţiilor pentru anul 2022, pentru zona Cotu-Pisicii – Tulcea (în cadrul proiectului “Revizuirea planului de management şi a regulamentului RBDD” Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este responsabilă pentru investigaţiile dintre Cotul Pisicii şi Tulcea - Dunărea şi Complexul Acvatic Somova – Parches) am decis să repetăm investigaţiile în aceleaşi zone din anul 2021, considerând de o maximă importanţă dovedirea prezenţei actuale a nurcii europene aici”, se arată în comunicat.  

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare (INCD) Delta Dunării menţionează că acest lucru poate însemna că nurca este prezentă şi mai departe de Cotul Pisicii.  

“Pe de o parte cunoaşterea cu mare acurateţe a distribuţiei nurcii europene, dar mai ales ne permite să putem considera (şi a încerca să dovedim în viitor) că nurca este prezentă şi mai departe de Cotul Pisicii (de exemplu Valea Prutului şi Balta Mică a Brăilei)”, a precizat sursa citată.  

În cadrul proiectului proiectului “Revizuirea planului de management şi a regulamentului RBDD - Inventarierea şi cartarea speciilor de mamifere”, echipa de cercetători şi personal suport (coordonaţi de dr. Marinov Mihai) ai Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării - Tulcea împreuna cu echipa Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi precum şi alţi experţi subcontractaţi realizează monitorizări şi cercetări la mamiferele de interes comunitar din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. 

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.