Circa 51.000 de pensionari au dispărut din statistici, în 2015 comparativ cu anul anterior, astfel că numărul mediu de pensionari a scăzut la 5,3 milioane de persoane, în timp ce pensia medie lunară încasată a crescut cu 5,4%, în acelaşi interval, până la 892 de lei, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul dintre numărul de pensionari şi cel de salariaţi a fost de  1 la 1, ceea ce înseamnă că un angajat activ susţine, în prezent, un pensionar,  dar acest raport variază de la un judeţ la altul.

În vreme ce în Capitală sunt cinci pensionari la 10 salariaţi, în judeţul Giurgiu raportul este de 17 vârstnici la 10 salariaţi. Şi tot în Giurgiu se înregistrează şi cele mai mici pensii: valoarea medie a pensiei în această regiune este de 711 lei, în vreme ce în Bucureşti este de 1.122 de lei. 

La nivelul ţării, în 2015 pensia medie lunară a fost de 892 lei, mai mare cu 5,4% faţă de anul precedent. Există şi 608.200 de beneficiari de indemnizatie socială – adică pensia minimă de 400 de lei pe lună achitată tuturor celor înscrişi în sistemul public de pensii, indiferent cât de puţin au cotizat la acesta.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (73,9%), procentul românilor care au cerut pensionare anticipată sau pensionare anticipată parţială fiind de 2,1%.

Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale (cea încasată efectiv de pensionar) şi indicele preţurilor de consum (scumpirile de bunuri sau servicii) a fost de 105%.

Aceasta indică o anumită deteriorare a puterii de cumpărare a pensiilor faţă de anul precedent, cauzată de o creştere bruscă a indicelui preţurilor de consum ale populaţiei, însoţită de o scădere mică a indicelui pensiei nominale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.