Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a afirmat cu privire la hotărârea de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General de vineri referitoare la suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6, că este scandalos ca într-un oraş unde există o mare problemă a poluării să avem sute de hectare de spaţii verzi care prin aceste PUZ-uri să devină spaţii construibile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este absolut scandalos, este absolut scandalos ca în situaţia în care avem o poluare a aerului, în situaţia în care avem zeci de mii de copii care suferă de boli respiratorii, în situaţia în care avem zeci de mii de vârstnici care suferă de boli cardiovasculare din cauza acestei poluări atmosferice în Bucureşti, sute de hectare de spaţiu verde, repet, sute de hectare de spaţiu verde, nu e o metaforă, e vorba de sute de hectare de spaţiu verde, prin aceste PUR-uri de Sector urmează să devină, să-şi piardă statutul de spaţiu verde şi să devină spaţii construibile, este inadmisibil. În al doilea rând, vorbesc punctual, dar e o chestiune importantă. Am prezentat un proiect care are şi acordul Ministerului Transporturilor pentru metroul de suprafaţă. Există zone în Bucureşti care nu sunt conectate, care nu au încă metrou şi care nu sunt conectate, bine conectate cu alte zone de interes din Bucureşti. În acest, unu din punctele importante din această reţea de metrou de suprafaţă este zona Giurgiului-Ferentari, da? Acolo vorbim de 200.000 de oameni care pot să fie conectate direct cu Pipera, care pot să fie conectate direct cu Gara de Nord, cu AFI, cu Aeroportul Otopeni. Prin PUZ Sector 5, pe această linie de tren pe care există fizic, Primăria Sectorului 5 vrea să pună alte blocuri între blocurile care deja există în acea zonă. ”, a declarat Nicuşor Dan, miercuri într-o conferinţă de presă.

Edilul general a adăugat că mulţi bucureşteni fug la mare sau la munte, la final de săptămână, deoarece nu au unde să meargă cu familia, în zone verzi, de agrement.

„În fiecare week-end avem sute de mii de bucureşteni care încearcă să fugă din oraşul ăsta, se duc la mare, la munte, pentru că, din păcate, suntem într-un oraş în care nu ai ce să faci cu copiii şi noi avem 30 km de mal de lac, de la est la vest, în nordul Bucureştiului, care poate să devină şi pentru familii mai sărace, dar şi pentru familii mai bogate, poate să devină un loc în care să te duci weekend de weekend cu copilul, în care să găseşti terenuri de sport, în care să găseşti bazine de înot, în care să găseşti piste de biciclete, în care să găseşti locuri de promenadă şi ce fac PUZ-urile de Sector pe aceste terenuri care au regim de spaţiu verde în Planul Urbanistic General? Prevăd construcţii de blocuri de 14 etaje până în malul apei. Cum posibil, într-un oraş care este deja aglomerat de trafic să ai străzi de 7 metri şi să prevezi pe ele blocuri de 14 etaje şi o să vedeţi imagini mai târziu cu astfel de urmări ale PUR-urilor de Sector. Cum  e posibil ca într-un oraş în care simţim cu toţii că s-a construit prea des încă din epoca comunistă, cum e posibil ca în studiile de fundamentare pentru aceste PUZ-uri de Sector să se spună: «Obiectivul acestui PUZ de Sector este densificarea oraşului”. Adică nu suntem suficient de aglomeraţi în trafic, hai să ne densificăm şi mai mult, să construim şi mai mult pe metrul pătrat în oraşul ăsta. Cum e posibil să apară o firmă privată care să se ducă la primăria de sector şi să-i spună „facem noi PUZ-ul de sector şi găsim noi şi banii”? Şi aşa s-a întâmplat. Nu cumva firma aia s-a dus după aceea pe la dezvoltatori şi le-a spus „atenţie, eu fac PUZ-ul»?”, a completat Dan.

Nicuşor Dan a reamintit că întotdeana a vorbit despre dezvoltarea Capitalei, însă nu în felul acesta prin care să dispară spaţiile verzi.

„Am spus încă din campania electorală şi încă de mult timp că oraşul acesta are nevoie de dezvoltare şi că eu sunt un adept al dezvoltării şi am vorbit şi înainte de preluarea mandatului şi în cursul acestui mandat, am vorbit de metroul de suprafaţă, am vorbit de extinderea reţelei de tramvai, am vorbit de şoseaua de centură, am vorbit de mari parcări la intrarea în oraş, am vorbit de electrificarea transportului public, am vorbit de sală polivalentă, de săli de conferinţe, toate astea înseamnă dezvoltare. Dar dezvoltare înseamnă să te duci deodată cu infrastructura pe lângă ce înseamnă locuire şi imobile de birouri, asta înseamnă dezvoltare. Dezvoltare înseamnă... pentru că noi, prin dezvoltarea asta din ultimii ani, am distrus o piaţă, dezvoltare înseamnă că un privat alege arhitectul care îi face proiectul mai bun şi nu pe arhitectul care are o relaţie în primărie şi care ia un etaj sau două etaje în plus. Din punct de vedere juridic, care este situaţia: au fost votate cinci PUZ-uri de sector, pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6, cu menţiunea că pentru Sectorul 4 s-a votat doar pentru zona de sud a sectorului 4.

A fost în spaţiul public întrebarea de ce se cere suspendarea doar pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6? Pentru că pentru PUZ Sector 1 nu există încă, din fericre, că era o catastrofă şi mai mare decât celelalte cinci. Deci există aceste cinci PUZ-uri de sector, votate de Consiliul General, ultimul în 2020. Dintre ele, PUZ Sector 3 a fost deja anulat de Tribunalul Bucureşti, într-un litigiu de fond, dar hotărârea nu e definitivă şi PUZ Sector 6 a fost de asemenea anulat de către Tribunalul Bucureşti, hotărârea nu este definitivă. În momentul în care a fost aprobat PUZ Sector 3 am formulat la DNA o plângere pentru, pe de-o parte, schimbarea destinaţiei de spaţiu verde a mai multor terenuri prin PUZ Sector 3 şi pe de altă parte pentru modificarea densităţii acutului cu mai mult de 20% pentru alte zone din sectorul 3. Ce se va întâmpla în urma suspendării PUZ-urilor de sector? Pentru că s-a spus în spaţiul public că urmează aşa, un fel de apocalipsă, dacă aceste documentaţii de urbanism sunt suspendate şi nu mai produc efecte juridice – nu, Bucureştiul are o documentaţie de urbanism, care este Planul Urbanistic General. După suspendarea PUZ-urilor de sector, revenim la Planul Urbanistic General, asta este tot. Bineînţeles că nu suntem absurzi”, a mai afirmat Nicuşor Dan.

Primarul general al Capitalei a precizat că „tot ce înseamnă autorizaţie de construire emisă înainte de această suspendare rămâne în vigoare, pentru că suspendarea produce efecte numai pentru viitor”.

„De asemenea, pentru certificate de urbanism care sunt deja emise în baza PUZ-urilor de sector şi care prevăd dezvoltări rezonabile de genul o funcţiune care era prevăzută în PUG ca industrială şi care nu se mai potriveşte în anul 2021 ca industrială în mijlocul unui cartier de locuinţe, pentru ca ea să devină funcţiune de locuire, evident, la fel, de la lună la alta putem să dăm un PUZ punctual pentru a rezolva această chestiune, da? Însă dacă cineva avea în PUG un teren cu funcţiunea de spaţiu verde şi printr-un PUZ de sector acel teren a devenit deodată construibil, îmi pare rău, nu vom încălca legea şi nu vom da autorizaţie sau în fine, PUZ pentru autorizaţie de construire pentru respectivul spaţiu verde. Cam atât pentru moment, imediat după ce o să vorbească invitatele mele, o să vă exemplific cu câteva imagini şi după aceea, evident, o să luăm întrebări pe tot ce înseamnă urbanism”, a conchis edilul general.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.