Ambasada Slovaciei la Bucureşti a donat Primăriei Capitalei un bust din bronz dedicat memoriei lui Alexander Dubcek, lider şi om politic slovac, monumentul fiind amplasat în Parcul Sala Palatului şi inaugurat, marţi, în prezenţa miniştrilor de Externe român şi slovac.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceremonia dezvelirii monumentului dedicat omului de stat şi politic slovac Alexander Dubcek a fost organizată de Primăria Capitalei şi Ambasada Republicii Slovace la Bucureşti.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că bustul a fost donat de Ambasada Republicii Slocave "în semn de preţuire a prieteniei dintre cele două ţări".

“Putem fi mândri ca români, pentru că atunci când Alexander Dubcek a avut curajul să lanseze “Primăvara de la Praga”, România a fost singura ţară din blocul sovietic care i-a fost alături. De aceea, în semn de mulţumire şi preţuire a acestei prietenii, domnul ambasador ne-a propus să amplasăm în Capitala României bustul lui Alexander Dubcek, bust donat de ambasada Republicii Slovace. Am acceptat propunerea excelenţei sale. (…) Mulţumesc domnului ambasador pentru gestul făcut în numele poporului slovac pentru poporul român. Inaugurarea de astăzi reprezintă şi gestul nostru, al românilor, de respect faţă de una dintre cele mai marcante personalităţi din istori recentă a Slovaciei şi faţă de valorile pentru care a luptat preşedintele Dubcek: demnitate, libertate, respect”, a spus Firea.

La ceremonia dezvelirii monumentului a participat şi ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak, care a precizat că Dubcek a făcut parte din categoria oamenilor de stat europeni care s-au făcut remarcaţi prin principii şi onestitate.

“A încercat să introducă în societate democraţia adevărată, dezbaterile deschise, dar mai ales umanismul. A fost un lider care a înţeles oamenii, iar oamenii l-au înţeles pe el. Principiile sale au fost bazate pe prudenţă şi pe legătura dintre minte şi inimă. (…) Actul de azi confirmă nivelul extraordinar al relaţiilor slovaco-române, care au rădăcini extrem de adânci”, a spus diplomatul slovac.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a apreciat că momentul dezvelirii bustului lui Dubcek este unul de o semnificaţie deosebită pentru relaţiile româno-slovace şi pentru legăturile dintre cele două state.

Comănescu a apreciat că Dubcek este un personaj simbol al “Primăverii de la Praga”, amintind că a avut curajul de a fi încercat să liberalizeze regimul comunist, să înceapă o serie de reforme extrem de îndrăzneţe pentru vremea aceea, oferind presei libertate de exprimare, reabilitând victimele epurărilor politice din anii 50 şi decizând schimbări în domeniul economic.

“Pe parcursul celor peste 23 de ani de când România a stabilit relaţii diplomatice cu noul stat independent slovac, acestea au fost constant confirmate de o viziune comună asupra evoluţiei la nivel regional şi european”, a declarat Comănescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.