Mitingul sindicaliştilor din educaţie s-a încheiat, după ce o delegaţie a protestatarilor s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, cărora le-au transmis nemulţumirile lor, inclusiv faptul că vor o ordonantă prin care să se aplice corecţii salariale în august 2016 şi în ianuarie 2017, nu în decembrie 2017, asa cum a propus Guvernul. De asemenea, au solicitat o întâlnire cu şeful statului, reproşând că în aproape doi ani acesta nu s-a întâlnit cu ei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Alma Mater, Anton Hadăr a declarat că liderii sindicali din educaţie au avut o întâlnire cu consilierul prededintelui pe probleme de educaţie, căruia i-au transmis nemulţumirile şi i-au solicitat o discuţie cu şeful statului având în vedere că în aproape doi ani nu s-au întâlnit niciodată.

Hadăr a precizat ca i-au mai transmis preşedintelui că acesta nu este un miting politic, ci unul al decenţei.

În ceea ce priveşte ultimatumul dat de ministrul Muncii, Hadăr a spus că "Guvernul să adopte  ce ordonanţă vrea el", precizând  că nu vor accepta ultima variantă propusă si că o consideră responsabilă de eşecul acestei negocieri pe Anca Dragu, ministru de Finanţe, care nu a participat la nicio discuţie, dar fără de care nu se pot face calcule reale.

Hadăr a explicat că acesta este şi motivul pentru care există bannere care o trimit înapoi la Bruxelles.

Ulterior, un comunicat al Preşedinţiei anunţa că o delegaţie a sindicatelor din educaţie, împreună cu reprezentantul Consiliului Naţional al Elevilor, a fost primită la Palatul Cotroceni, de către Ligia Deca, consilier de stat – Departamentul Educaţie şi Cercetare, şi de către Gabriel Cristian Pişcociu, consilier de stat – Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, Compartimentul Probleme Cetăţeneşti.

"Dialogul a fost unul deschis, reconfirmând importanţa unor soluţii sustenabile pe termen lung, care să confere stabilitate şi încredere. Reprezentanţii personalului din sistemul de învăţământ şi-au prezentat atât revendicările, cât şi propunerile lor pentru soluţionarea acestora", preciza comunicatul.

Acelaşi comunicat menţiona că, "în cadrul întâlnirii, reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale au reiterat totodată importanţa pe care preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, o acordă sistemului de învăţământ, prin iniţierea proiectului naţional „România Educată”, care îşi propune "elaborarea unei viziuni şi a unei strategii pentru educaţie la orizontul anului 2030, care să aibă ca prioritate susţinerea şi redarea prestigiului carierei didactice şi de cercetare".

Protestatarii au mers la autocare, cei mai mulţi cu convingerea că nimic nu se va schimba. La intrarea în Politehnică era un lanţ de jandarmi.

"Câtă umilinţă să mergi atâta pe jos, pe căldura asta, ca să îţi ceri nişte drepturi. Şi uitaţi cum ne aşteaptă, atâţia jandarmi, de parcă suntem nişte huligani", a spus, la finalul protestului, un cadru didactic venit din Argeş.

Cei mai mulţi dintre sindicalişti cred că numai boicotarea examenelor ar putea să dea un semnal suficient de puternic pentru a determina o schimbare reală pentru educaţie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.