Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru şi ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, vin la conferinţa "Deficitul de angajaţi calificaţi. Cum pot fi “reînviate” şcolile profesionale din România?”, organizată de Agenţia de presă News.ro joi, 8 decembrie, cu începere de la ora 9.00, la Hotel Intercontinental, sala Fortuna.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La eveniment vor participa secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Ionescu şi secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Sorin Costreie, alături de reprezentanţi ai companiilor, oameni de afaceri, reprezentanţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor care derulează proiecte în domeniul educaţiei, consultanţi, traineri, manageri de resurse umane, tema principală fiind soluţiile şi strategiile de reducere a deficitului de angajaţi calificaţi din România.

România a rămas fără suficientă forţă de muncă calificată după ce în ultimii ani au plecat la muncă în străinătate peste 2,4 milioane de români apţi de muncă, pentru a câştiga salarii în medie de cinci ori mai mari sau pentru că nu îşi găseau un loc de muncă în oraşul sau în satul în care locuiau.

Totodată, învăţământul profesional din România a fost desfiinţat în 2009 şi reînfiinţat în 2012, la cererea angajatorilor, care nu mai găseau „meseriaşi“ disponibili. În 2013 - cel mai recent an pentru care există statistici - în învăţământul profesional erau înscrişi mai puţin de 26.000 de elevi faţă de 208.000, câţi erau înscrişi în 1993.

În contextul în care se vorbeşte tot mai mult despre adâncirea deficitului de forţă de muncă în piaţă şi despre lacunele sistemului de educaţie, războiul rece dintre angajatori şi instituţiile de învăţământ ar putea ajunge la un alt nivel. Majoritatea angajatorilor cad aproape în unanimitate de acord că sistemul educaţional nu ţine pasul cu realitatea pieţei forţei de muncă şi cu tendinţele acesteia. Una dintre explicaţii este că piaţa evoluează mult mai repede decât sistemul de învăţămant şi în plus apar profesii noi, an de an, pe măsura dezvoltării unor industrii noi.

Asadar, o problemă arzătoare pentru România a devenit lipsa forţei de muncă pe toate segmentele: muncitori, oameni specializaţi, ultraspecializaţi în diferite industrii în condiţiile în care în ultimii ani şcolile profesionale şi liceele tehnologice  au pierdut din popularitatea de care se bucurau înainte de 1990.

În acest context, Guvernul trebuie să identifice soluţii rapide, facile pe termen mediu şi lung pentru mediul de afaceri în privinţa forţei de muncă, deaoarece lipsa acesteia a devenit tot mai acută.

Care este strategia Guvenului în privinţa învăţământului profesional, ce soluţii trebuie adoptate pentru a creşte vizibilitatea şi prestigiul statutului de meseriaş în România, cum pot fi atraşi tinerii către astfel de  instituţii de învăţământ şi ce poate face mediul privat pentru a reduce decalajul între cerinţe şi oferta de pe piaţa muncii sunt doar câteva din întrebările la care sunt invitaţi să răspundă Dragoş PÎSLARU - Ministrul Muncii; Prof. univ. dr. Mircea DUMITRU - Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice; Valentin IONESCU - Secretar de Stat în Ministerul Muncii; Sorin COSTREIE - Secretar de Stat în Ministerul Educaţiei; Mona NICOLICI  - Head of Sustainability Communication&Sustainability Department, OMV Petrom; Claudia PETRESCU - Sociolog, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii; Florin GODEAN - Country Manager Adecco Romania; Irina MANOLESCU - Country Manager, Lee Hecht Harrison; Cristian CRISTEA - Training Manager, City Grill; Daniela VIŞOIANU - Preşedinte Coaliţia pentru Educaţie; Guillaume Leurent - Administrator CCIFER, Director General Adjunct Industrial Montaj.

Conferinţa este organizată în parteneriat cu OMV Petrom. Mai multe detalii şi înscrierile pentru conferinţă pe https://evenimente.news.ro/

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.