Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat marţi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre prezenţa urşilor, că la Sinaia nu s-au luat măsuri şi nici nu se doreşte, pentru că ei spun că ursul face parte din peisaj. Ministerul a mai spus că anul trecut au fost împuşcate 15 exemplare şi a arătat că a pus în dezbatere publică un ordin prin care permit, în cazul în care un om este atacat, rănit şi ajunge în spital, ca acel exemplar de urs să fie eliminat imediat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MInistrul Mediului a declarat că undeva la 5% din intervenţiile asupra urşilor se termină cu cu extragerea exemplarului periculos, adică cu împuşcarea, pe baza ordonanţei 81 care reglementează intervenţia imediată, iar 10% sau 15% sunt relocări de exemplare şi restul sunt alungări.

”Nu s-a confirmat acea isterie în jurul Ordonanţei, anul trecut, că va fi un măcel în pădure şi în localităţi. Urşii sunt periculoşi şi vin în comunităţi unde nu s-au luat măsuri. La Sinaia nu s-au luat măsuri şi nici nu se doreşte, pentru că ei spun că ursul face parte din peisajul oraşului. La Băile Tuşnad, de fiecare dată a fost relocat sau extras, în afara localităţii, pentru că se întorcea. Au fost făcute multe relocări chiar şi pentru mame cu pui”, a afrimat ministrul.

Întrebat câţi urşi au fost împuşcaţi anul trecut, Tanczos Barna a spus că au fost undeva la 300 de intervenţii şi 5% înseamnă 15 urşi.

”În paralel, avem o cotă de prevenţie de extragere a 140 de exemplare, acolo unde numărul de urşi este extrem de mare şi sunt atacuri la oameni şi la animale, acolo trebuie să acţionăm preventiv, pentru că exemplarele acelea s-au obişnuit cu prezenţa omului şi să mănânce din coteţ şi trebuie eliminate păentru că se vor reîntoarce într-o altă localitate şi vor ataca oameni”, a arătat ministrul.

Tanczos Barna a precizat că a pus în dezbatere publică un ordin prin care permit, în cazul în care un om este atacat, rănit şi ajunge în spital ca acel exemplar de urs să fie eliminat imediat, pentru că odată ce a atacat un om se poate întâmpla şi a doua oară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.