Ministrul Mediului, Tánczos Barna, anunţă că instituţia pe care o conduce a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care permite extragerea imediată a exemplarelor de urs brun care au atacat oameni. „Este de nepermis ca în cazul în care viaţa umană este pusă în pericol, în momentul în care s-a produs deja un incident de genul acesta, să se mai aştepte săptămâni întreg până la aprobarea derogării”, explică ministrul. Potrivit acestuia, 12 state membre ale Uniunii Europene au cerut modificarea legislaţiei la nivel european în ceea ce priveşte gestionarea populaţiei de urs şi lup.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Sunt 12 state europene care a cerut răspicat, concret, modificarea Directivei habitate în ceea ce priveşte gestionarea populaţiei de lupi şi de urşi bruni, pentru că sunt 12 state membre unde aceste carnivore mari generează conflicte din ce în ce mai multe în relaţia cu populaţia din aceste ţări, în relaţia cu fermierii, în ceea ce priveşte relaţia om-urs, în relaţia om-lup sau acele pagube care împing înainte aceste propuneri, aceste măsuri care trebuie să fie luate la nivel european, a afirmat Tánczos Barna în mesajul transmis joi, în cadrul unui eveniment de lansare a a unei campanii media de informare şi conştientizare a publicului larg cu privire la conservarea populaţiei de urs brun din România. 
Ministrul a amintit că, pe plan naţional, în urma adoptării legislaţiei care permite intervenţia imediată în cazul urşilor care generează probleme, aproape 300 de intervenţii au fost înregistrate în ultimul an şi jumătate, cele mai multe dintre acestea fiind intervenţii graduale, de alungare a animalelor, însă înregistrându-se şi extrageri. 
„Pe 22 septembrie a publicat pe site-ul Ministerului un nou proiect de ordin de ministru care propunem eliminarea imediată a exemplarelor de urs brun care atacă om, pentru că este de nepermis ca în cazul în care viaţa umană este pusă în pericol, în momentul în care s-a produs deja un incident de genul acesta să se mai aştepte săptămâni întreg până la aprobarea derogării”, a mai anunţat ministrul.
Potrivit acestuia, dincolo de măsurile legislative adoptate, este nevoie de campanii de conştientizare şi de informare a cetăţenilor, turişti, fermieri sau localnici, cu privire la modul în care pot fi prevenite conflictele om-urs şi la felul în care oamenii trebuie să reacţioneze în situaţi în care întâlnesc animale sălbatice.
Campania media se derulează în cadrul proiectului ”Implementarea Planului Naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de Urs Brun din România”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020).
În prezent, eliminarea urşilor agresivi implică o procedură complicată.
OUG 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor prevede, printre altele,  că ”intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităţilor se efectuează gradual, prin analizarea la faţa locului de către echipa de intervenţie a nivelului de risc stabilit potrivit Procedurii privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile în gestionarea intervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia Ursus arctos (urs brun)”. Au fost situaţii în care cererile de eliminare a animalelor agresive au fost respinse.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.