Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă, marţi, că 66 de transporturi de deşeuri au fost oprite la graniţă de la începutul acestei luni, după punerea în funcţiune a sistemului de trasabilitate pentru deşeurile transfrontaliere. Deşeurile care pot fi reciclate şi care auc valoare economiei pot intra în continuare în ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”66 de transporturi de deşeuri au fost oprite la graniţă de la începutul acestei luni, după punerea în funcţiune a sistemului de trasabilitate pentru deşeurile transfrontaliere, cu ajutorul Poliţiei de Frontieră. Din 1 iulie toate deşeurile care intră în ţară sunt verificate la punctul de trecere, incluiv de către Garda de Mediu şi monitorizate până la staţiile de reciclare, pe tot traseul lor”, a transmis, marţi, ministrul Mediului.  

Tanczos Barna precizează că seşeurile destinate reciclării, care aduc valoare adăugată economiei autohtone, pot intra în continuare în ţară.  

”Dovadă: din 4 iulie până azi 37 operatori s-au înregistrat în sistemul informatic şi au efectuat 577 de tranzacţii”, a mai transmis ministrul.  

Acesta explică faptul că, luni, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea nu s-a permis intrarea în ţară a unui automarfar încărcat cu 14 tone de deşeuri de aparate frigorifice, care nu avea documentele necesare importului de deşeuri. 

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunţat, în 7 februarie, că, pe lângă limitarea la 15 a numărului punctelor de frontieră pe unde vor pea fi introduse în ţară deşeuri, propune următirea traseului acestor deşeuri şi se va înfiinţa un registru al operatorilor care derulează astfel de activităţi.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a menţionat că în 2021 au fost descoperite aproape 15.000 de tone de deşeuri, cele mai multe astfel de transporturi fiind la granite cu Bulgaria şi Ungaria.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.