Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat joi seară că actualul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie, Cătălin Ioniţă, a semnat un acord prin care acceptă funcţia de şef al Poliţiei Române, în cazul în care premierul ar fi decis înlocuirea lui Bogdan Despescu, prezentând, totodată, documentul. Ministrul de Interne a Carmen Dan a precizat că înţelege „dubla poziţionare sub presiune a chestorului Ioniţă”, dar că nu este corect să fie acuzată de minciună.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am dovada acceptului dat de chestorul Cătălin Ioniţă pentru ocuparea funcţiei de şef al Poliţiei Române în situaţia în care premierul ar fi acceptat propunerea de schimbare din funcţie a lui Bogdan Despescu. Acest acord a ajuns şi la domnul premier. Avem documente şi vorbe. Acordul a fost semnat de Cătălin Ioniţă marţi, înaintea anunţului public pe care l-am făcut referitor la propunerea de demitere a actualului şef al Poliţiei Române. Marţi, înainte de declaraţii, am avut o discuţie clară cu chestorul Ioniţă, care a acceptat propunerea de a fi împuternicit la şefia IGPR”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, prezentând documentul.

Carmen Dan a vorbit despre o campanie de denigrare care ar fi început în spaţiul public împotriva lui Cătălin Ioniţă, referitoare la familia sa şi la activitatea sa profesională din trecut.

„Aceleaşi aspecte, în 2016 când a fost numit şef la DGA, nu au constituit o problemă pentru nimeni”, a subliniat ministrul.

Carmen Dan a povestit că miercuri dimineaţă, cu o zi după anunţul privind propunerea de demitere a şefului Poliţiei Române, a primit un mesaj de la Cătălin Ioniţă, care i-a solicitat o discuţie. Acesta i-ar fi spus că are anumite reţineri în ceea ce priveşte preluarea funcţiei la IGPR.

„De comun acord am hotărât să aşteptăm decizia premierului. Apoi, domnul premeir a anunţat public că nu îl schimbă pe Bogdan Despescu. După şedinţa de Guvern, premierul mi-a cerut să discutăm. Mi-a arătat raportul evenimentelor dat de Bogdan Despescu, mi-a comunicat decizia de a nu-l schimba din funcţie şi nu m-a întrebat absolut nimic despre chestorul Ioniţă. Miercuri nu am avut nicio discuţie cu premierul despre Cătălin Ioniţă, iar de la MAI nu a plecat niciun comunicat oficial legat de acesta. Ulterior, Cătălin Ioniţă mi-a spus că a fost sunat de premier şi fiind întrebat de Tudose dacă vrea postul, i-a spus că nu”, a explicat Carmen Dan.

Ministrul de Interne a spus că poate înţelege de ce şeful DGA a refuzat propunerea şi „dubla poziţionare sub presiune”, dar că nu ar fi trebuit acuzată ea însăşi de minciună.

„În mod normal, dacă premierul avea dubii referitoare la persoana propusă de mine, ar fi putut să le clarifice pe loc, în timpul discuţiei pe care am avut-o cu dânsul. La întoarcerea la minister, am avut o întâlnire lămuritoare cu chestorul Cătălin Ioniţă. Ca om, pot înţelege explicaţiile dânsului, dar nu pot să comunic eu ce s-a întâmplat între momentul în care a acceptat şi dimineaţa zilei următoare. Aceste aspecte care ţin de planul personal le poate lămuri doar chestorul Ioniţă dacă consideră necesar. (...) Înţeleg această dublă poziţionare sub presiune a chestorului Ioniţă, dar de aici până la a fi acuzată de minciună este o cale lungă”, a spus Carmen Dan.

Totodată, ea a precizat că nu înţelege la ce răspuns s-ar fi aşteptat, totuşi, premierul, din partea lui Cătălin Ioniţă, din moment ce anunţase deja că nu îl demite pe Bogdan Despescu din funcţia de şef al Poliţiei Române şi, deci, postul nu era liber.

„Cum ar fi putut chestorul Ioniţă să răspundă că-şi doreşte să ocupe o funcţie care nu mai era disponibilă?”, a subliniat ministrul.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, miercuri seară, la Antena 3, că a fost ”minţit” de ministrul Carmen Dan, care l-a informat că cel pe care l-a propus pentru postul de şef al Poliţiei Române, Cătălin Ioniţă, acceptă funcţia, dar, când l-a sunat personal, acesta a refuzat categoric.

”Un ministru care îşi permite să mă mintă în halul acesta... nu mai am ce să mai lucrez”, a declarat Mihai Tudose.

Întrebat exact ce înseamnă acest lucru, Tudose a precizat că, dacă ministrul Dan îşi va prezenta demisia, o va accepta.

”Dacă va fi lăsată, va demisiona”, a precizat premierul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.