Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a declarat, marţi, referitor la creşterea pensiilor anul viitor, că au fost făcute calcule şi proiecţii bugetare cu un impact bugetar de aproximativ 16 miliarde lei. Chestionat dacă procentul de indexare va di de circa 14%, ministrul PNL a răspuns: „Da, dar aici este un calcul estimativ, în acest moment” şi a completat că nu ar vrea „să sune ca angajamente pe care le facem, ci a calculelor pe care le avem acum pentru anul viitor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Prin noua lege a pensiilor şi reforma la care ne-am angajat prin PNRR spun că va avea inclusiv o înlăturare a inechităţilor sociale în sistemul de pensii generale”, a afirmat Marcel Boloş, marţi la Antena 3 CNN.

Chestionat dacă poate rămâne pe masă recomandarea Băncii Mondiale de a indexa pensile cu rata inflaţiei în martie, ministrul Finanţelor a răspuns: „Aici este din nou o decizie de coaliţie”.

„Într-adevăr indexarea cu rata inflaţiei, dar şi cealaltă variantă cu recalcularea celor 5  milioane de pensii, după noua formula din legea pensiilor, sunt la pachet. De asemenea fac parte din decizia coaliţiei de guvernare. Noi asigurăm doar spaţiul bugetar pentru aceste măsuri”, a completat Boloş.

Întrebat dacă Guvernul are acest spaţiu bugetar pentru indexarea pensiilor, Marcel Boloş a replicat: „Pentru una dintre aceste variante am luat în calcul o creştere a pensiilor, dar nu pot să vă dau un răspuns dacă va fi cu rata inflaţiei sau se va face recalcularea în funcţie de reforma pe care ne-am asumat-o în PNRR. Dar cu siguranţă că va fi una din cele două variante”

Ministrul de Finanţe a mai precizat că a fost luat în calcul de aproximativ 16 miliarde lei pentru majorarea pensiilor în 2024.

„Noi am luat în calcul şi am făcut toate proiecţiile bugetare cu un impact bugetar de aproximativ 16 miliarde lei. Deci împărţiţi la 110 miliarde şi o să observaţi că există o creştere pe care am avut-o în vedere, dar nu aş vrea să pronunţ un procent care după aceea să fie luat ca un angajament.Noi vorbim doar ca spaţiu bugetar, adică banii necesari”.

Chestionat dacă procentul de majorare a pensiilor va fi în jur de 14%, Boloş a răspuns: „Da, dar aici este un calcul estimativ în acest moment”.

„Să nu se pună după aceea presiune pe coaliţie. Coaliţia trebuie să decidă pe pensii şi procentele pentru ceea ce înseamnă celelalte drepturi salariale, trebuie să decidă şi în privinţa legii salarizării unice. Deci acestea nu aş vrea să sune ca angajamente pe care le facem, ci a calculelor pe care le avem acum pentru anul viitor”, a completat el. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.