Ministrul Familiei, Natalia Intotero, anunţă, după cazurile de nereguli semnalate la centre pentru copii şi case familiale din Giurgiu, că i-a cerut premierului Marcel Ciolacu trimiterea Corpului de Control la Giurgiu, pentru a verifica întreaga situaţie de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). ”Nu trebuie să mai fim blânzi cu astfel de persoane. Cine nu-şi face datoria, categoric să plece”, afirmă Intotero.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Natalia Intotero a declarat, vineri, presei, că în urmă cu două zile a primit filmuleţe, de la beneficiari, privind Casa familială ”Dunărea” din judeţul Giurgiu, astfel că a decis să meargă, joi seară, într-o vizită neanunţată, pentru a discuta cu beneficiarii şi cu angajaţii.

”Ajunsă la Casa «Dunărea», am constatat că acolo există o situaţie conflictuală, între beneficiari şi cei care muncesc. Am solicitat să fie prezentă, după ce am ajuns, şefa centrului, s-a deplasat (…)”, a arătat ea.

Ministrul a menţionat că a stat la Casa ”Dunărea” până în jurul orei 23.00, iar la plecare a fost aşteptată de persoane care i-au spus că la o altă casă familială, din vecinătate, nu ar fi geamuri. Astfel, Intotero a relatat că a mers acolo, a discutat cu persoanele care lucrau, întrucât beneficiarii dormeau, şi a constatat că geamurile există.

”Am şi luat legătura cu reprezentaţi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului pentru a-i sesiza şi a trimite Corpul de Control”, a arătat ea.

Intotero a adăugat că între timp a primit imaginile cu poliţişti care au avut un comportament nepotrivit faţă de beneficiarii unui alt centru, tot din Giurgiu.

”Am făcut o scrisoare către primul ministru, Marcel Ciolacu, şi către ministrul Afacerilor Interne, prin care am solicitat domnului prim-ministru trimiterea Corpului de Control la Giurgiu pentru a verifica cele întâmplate şi nu doar, întreaga situaţie de la DGASPC. Între timp, am observat, dintr-o apariţie pe site-ul Ministerului de Interne, că şi dânşii s-au autosesizat, respectiv de la IPJ Giurgiu, care au transmis către Parchet pentru începerea unor cercetări”, a precizat ea.

Răspunzând unei întrebări, Intotero a precizat că DGASPC se află în coordonarea Consiliului Judeţean Giurgiu, iar schimbarea sau punerea în funcţie a angajaţilor este atributul CJ Giurgiu.

”În egală măsură, au acelaşi atribut de a strânge aceste propuneri pentru angajări suplimentare acolo unde este cazul, iar acestea vin transmise la ministerul de resort, respectiv domnului ministru Veştea, pentru a depune mai departe memorandum în vederea angajării unor persoane, dacă este cazul. Din partea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, în subordinea noastră fiind Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, noi avem rol de coordonare metodologică, adică tot ceea ce înseamnă schimbare de legislaţie, aducere la cunoştinţă a acestor schimbări, legislaţie care să vină atât în sprijinul angajaţilor cât şi în sprijinul beneficiarilor, politici publice pentru aceştia, în egală măsură, tot ceea ce ţine de sancţiuni, destituiri din funcţie, de angajări, aceasta se face prin Consiliul Judeţean, în subordinea căruia se află SGASPC, şi mai departe ministerul de resort”, a arătat ministrul Familiei.

Întrebată dacă au fost verificate conturile de pe reţelele de socializare de unde au fost trimise filmările, pentru a se stabili dacă sunt false sau nu, şi dacă a vorbit cu fetele beneficiare, Intotero a explicat: ”În urma primirii acelor imagini, în urmă cu aproximativ două zile, deplasându-mă la faţa locului, am constatat că da, există o situaţie tensionată, ceea ce se vedea şi în imaginile respective, o situaţie foarte tensionată între cei care muncesc la acest centru şi beneficiari. Şi da, într-adevăr, anumite expresii nu îşi au locul. Am spus-o şi o repet: nu este o muncă uşoară, dar cine a ales să muncească în acest domeniu trebuie să fie dedicat trup şi suflet. Aceşti copii, aceşti minori, au ajuns acolo şi vin cu traume. Aici nu vorbim că cineva are un autoturism, face o pană, schimbi roata şi autoturismul este în stare funcţională. Aici vorbim de terapii, de înţelegere pe o perioadă îndelungată. Or, dacă alegi să munceşti într-un astfel de domeniu, trebuie să empatizezi cu fiecare caz în parte”.

Ea a susţinut că în România există case familiale ”model”, dar şi unele unde sunt probleme şi unde angajaţii ”ar trebui să fie mult, mult mai atenţi şi mai implicaţi”.

”La casa pe care am vizitat-o i-am întrebat pe copii inclusiv dacă sunt mulţumiţi de mâncare şi mi-au arătat ceea ce li s-a pregătit pentru ieri seară şi chiar m-au îndemnat să gust din mâncarea pregătită şi am gustat… nu pot să spun că era ceva bun. Iar pentru opt copii să vii să pregăteşti o cantitate atât de mare care apoi să o laşi pe aragaz, să se strice, pentru a doua zi…. Da, cei care au ales să muncească în acest domeniu cred că trebuie să fie foarte, foarte implicaţi”, a continuat ea.

Întrebată ce ar trebui făcut în privinţa acestor angajaţi, Intotero a arătat: ”În primul rând, trebuiesc făcute cursuri permanente cu aceştia, poate chiar şi o susţinere psihologică, pentru că nu este uşor să asculţi şi să înţelegi… fiecare angajat acasă apoi are o familie… da, poate şi ei au nevoie de aceste discuţii cu psihologi, dar în egală măsură cei care nu înţeleg şi nu respectă legea, dacă de bunăvoie nu pleacă dintr-o astfel de instituţie, atunci prevederile legale trebuie să fie puse în aplicare şi aceşti angajaţi ar trebui să plece”.

Ea a menţionat că a discutat cu şefa centrului vizitat, care i-a spus că lucrează din anii 90.

”I-am spus: indiferent de solicitarea nervoasă, dvs aţi ales această meserie. Aceşti copii au nevoie de empatie şi până când funcţionarii statului nu înţeleg că acolo unde sunt ei fiecare trebuie să îşi facă treaba cu foarte multă seriozitate… deci este inadmisibil”, a afirmat Natalia Intotero.

Ministrul a adăugat că a mai făcut astfel de vizite în centre şi case familiale, inclusiv în unele controlate de AJPIS, detaliind cazul unui centru din Iaşi unde după ce a fost în vizită s-au schimbat şipci vechi şi care puteau prezenta un pericol pentru copiii instituţionalizaţi.

”De ce trebuie să ajungem de fiecare dată şi să insistăm încă o dată să respecte legea? De aceea, nu trebuie să mai fim blânzi cu astfel de persoane. Cine nu-şi face datoria, categoric să plece. Şi încă ceva: de când au început toate problemele, la DGASPC Giurgiu să ştiţi că au fost nenumărate controale. Îmi spuneau angajaţii de la centrul pe care eu l-am vizitat ieri seară că în data de 3 a fost AJPIS şi Protecţia Consumatorului din judeţul Giurgiu. Păi au fost în data de 3, eu am fost în 5 seara...”, a conchis Intotero.

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia-Elena Intotero a făcut, joi seara, un control inopinat la o casă familială de pe strada Dunării din judeţul Giurgiu, unde a avut loc un nou incident, reclamat de câţiva cetăţeni la 112 şi unde locuiesc 8 copii instituţionalizaţi. Ministrul a anunţat că va solicita Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) ca începând de vineri să demareze un nou control la toate instituţiile din subordine, după ce a constatat că minorii trăiesc într-o situaţie de tensiune, că nu beneficiază de suficient ajutor din partea psihologilor şi că mâncarea lasă de dorit.

Pe de altă parte, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Giurgiu a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu pentru purtare abuzivă şi a dispus cercetarea disciplinară a unui poliţist, după ce în spaţiul public au apărut imagini în care acestea agresează fizic şi verbal o tânără aflată sub protecţia DGASPC şi ameninţă şi înjură o altă persoană. Fapta a avut loc în luna aprilie, când poliţistul a intervenit în centru pentru că tinerii făceau zgomot, oficialii Poliţiei Giurgiu transmiţând, vineri, că instituţia acum a aflat despre comportamentul poliţistului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...