Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a participat, marţi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe în formatul miniştrilor apărării din statele membre ale UE, tema principală fiind stadiul implementării Busolei Strategice, cu accent pe eficienţa misiunilor şi operaţiilor derulate sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC). De asemenea, în cadrul unui prânz de lucru, miniştrii Apărării au dezbătut subiectul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Activitatea a debutat cu o scurtă sesiune dedicată afacerilor curente, pe parcursul căreia Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate al Uniunii Europene a informat cu privire la problemele actuale, trecând în revistă o serie de evoluţii recente. În cadrul primei sesiuni de lucru, obiectivul discuţiilor a vizat generarea sprijinului pentru o serie de propuneri privind creşterea eficacităţii operaţiilor şi misiunilor PSAC, în condiţiile în care evoluţiile recente, atât cele din Ucraina, dar şi cele de pe continentul african, denotă cu claritate nevoia unei schimbări pe palierul operaţional al UE", se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Apărării (MApN).

În context, ministrul român al Apărării a subliniat importanţa flexibilităţii şi adaptabilităţii mandatelor misiunilor, elemente-cheie pentru optimizarea eforturilor operaţionale şi îndeplinirea obiectivelor. De asemenea, el a evidenţiat relevanţa sprijinului autorităţilor locale din statele terţe pentru acţiunea externă a UE, acesta fiind esenţial pentru succesul oricărui demers operaţional.

De asemenea, în cadrul unui prânz de lucru informal, miniştrii Apărării au dezbătut evoluţiile situaţiei de securitate din Ucraina, precum şi demersurile de sprijin întreprinse de Uniunea Europeană. La această sesiune a participat, prin videoconferinţă, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. În intervenţia sa, ministrul Apărării Naţionale a reiterat sprijinul pe care România l-a acordat Ucrainei din primul moment al declanşării războiului. Totodată, el a subliniat necesitatea continuării eforturilor derulate la nivelul UE în sprijinul Ucrainei, dar şi a coordonării şi menţinerii unităţii transatlantice în răspunsul ferm la agresiunea Rusiei. Nu în ultimul rând, ministrul Dîncu a atras atenţia asupra faptului că există implicaţii regionale ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei şi că este nevoie să continuăm sprijinul pentru statele din vecinătatea estică.

Potrivit MApN, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, ministrul Apărării a participat la şedinţa Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA). Activitatea a debutat cu o scurtă sesiune în cadrul căreia a fost agreată modalitatea de operaţionalizare a Centrului european pentru inovare în domeniul apărării (Hub for EU Defence Innovation - HEDI). Totodată, miniştrii apărării din statele membre ale Uniunii Europene au discutat, pe baza datelor prezentate de Agenţie, perspectivele privind intensificarea, în următoarea perioadă, a acţiunilor dedicate acoperirii deficitelor de capabilităţi în domeniul apărării la nivelul UE.

De asemenea, în marja reuniunii, ministrul Apărării a avut o întrevedere cu omologul francez, fiind abordate subiecte de actualitate de pe agenda NATO, UE şi referitoare la cooperarea bilaterală, cu accent pe măsurile de consolidare a capacităţii de a apărare a flancului estic al NATO. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.