Ministerul Mediului anunţă că a lansat, joi, al doilea apel de proiecte pentru construirea de insule ecologice digitalizate, prin PNRR. Astfel, se doreşte amenajarea de ansambluri de containere pentru deşeuri colectate separat: deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de plastic şi metal, deşeuri de sticlă, deşeuri biodegradabile, deşeuri reziduale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor lansează, astăzi (joi - n.r.), cea de-a doua rundă de atragere de fonduri pentru subinvestiţia I.1.b. Construirea de insule ecologice digitalizate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2020-2026. Apelul de finanţare este deschis în perioada 20.04.2023 - 20.06.2023”, se arată într-un comunicat al ministerului.

În cadrul primei runde, lansate în toamna anului trecut, au fost selectaţi 167 de beneficiari care au solicitat finanţarea a 8.395 de insule ecologice digitalizate, în valoare de 140.104.000 euro.

Alocarea financiară aferentă celei de-a doua runde este repartizată astfel:

-  pentru insule supraterane încasetate cu containere de 1,1 metri cubi: 77.979.971,54 euro;

-  pentru insule supraterane cu containere individuale:  31.662.349,22 euro;

-   pentru insule subterane cu containere individuale: 10.383.679,24 euro.

Conform sursei citate, această subinvestiţie sprijină activităţi/acţiuni specifice pentru înfiinţarea şi dotarea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), pentru următoarele fluxuri de deşeuri colectate separat: deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de plastic şi metal, deşeuri de sticlă, deşeuri biodegradabile, deşeuri reziduale, acţiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesară operării insulelor ecologice digitalizate şi administratorii datelor, acţiuni specifice de promovare a investiţiilor, precum şi pentru promovarea principiului ”plăteşte pentru cât arunci”.

”Apelul lansat în toamna anului trecut a demonstrat interesul crescut pentru finanţarea acestor insule ecologice digitalizate. Oferim şi posibilitatea instalării unor insule ecologice digitalizate subterane, care funcţionează foarte bine în zone de turism, în zonele urbane, unde nu pot fi amplasate celelalte tipuri de containere. Aceste insule vor fi extrem de utile în managementul deşeurilor din România, având capacităţi pentru cele 5 fracţii: pentru biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic şi metal, hârtie şi carton”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tánczos.

Beneficiari eligibili sunt: unităţile administrativ-teritoriale, Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară (ADI-uri), alte asocieri de UAT-uri.

Valorile eligibile corespund unor costuri unitare, după cum urmează:

- insule supraterane încasetate cu containere de 1,1 metri cubi - 14.000 euro/insulă, fără TVA;

- insule supraterane cu containere individuale - 19.000 euro insulă, fără TVA;

- insule subterane cu containere individuale - 50.000 euro/insulă, fără TVA.

Ca urmare a implementării acestei subinvestiţii, până la 30 septembrie 2024 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 7.000 de insule ecologice digitalizate, iar până la 30 iunie 2026 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 13.752 de insule ecologice digitalizate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.