Ministerul Mediului anunţă că a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă care clarifică mai multe reglementări din domeniul gospodăririi apelor. Una dintre prevederi se referă la darea în folosinţă gratuită Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi unor federaţii sportive naţionale a unor bunuri din domeniul public al apelor. Totodată, actul normativ prevede actualizarea contribuţiilor de gospodărire a apelor percepute de ANAR, care nu au mai fost actualizate din anul 2010.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor arată, într-un comunicat de presă, că în şedinţa de Guvern de miercuri a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă cu privire la organizarea şi funcţionarea Administraţiei Naţionale ”Apele Române”, dar şi la modificarea dispozitiilor Legii nr.107/1996 a Apelor, în vederea flexibilizării realizării procedurilor legate de activităţile ANAR şi ale terţilor.

Ordonanţa transpune reglementările legislaţiei europene în cea românească (de exemplu, cu privire la reutilizarea apei uzate în agricultură, respectiv irigaţii) şi simplifică şi clarifică mai multe reglementări din domeniul gospodăririi apelor.

Conform sursei citate, prin aprobarea acestor modificări Guvernul, prin autoritatea publică centrală din domeniul apelor, poate da în folosinţă gratuită Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi federaţiilor sportive naţionale posesoare de Certificat de Identitate Sportivă, pe domeniul nautic, în condiţiile legii, bunuri din domeniul public al apelor, reglementarea şi gestionarea cantitativă şi calitativă a resursei de apă rămânând în sarcina administratorului Administraţia Naţională ”Apele Române”.

”Prin prezentul act normativ se asigură, de asemenea, cadrul legal primar pentru autorizarea din punct de vedere al apelor şi realizarea proiectelor europene ale altor entităţi, proiecte care au legătură cu apele (CNAIR, CFR, unităţi administrativ-teritoriale etc.), în acelaşi timp cu reglementarea expresă a situaţiilor în care sunt necesare punerea în siguranţă şi reautorizarea lucrărilor de interes social şi utilitate publică, realizate pe sau în legatură cu apele, înainte de 1989, şi care, în acest moment, trebuie refăcute însă nu există posibilitatea reglementării din punct de vedere al gospodăririi apelor”, scrie în comunicat.

Potrivit Ministerului Mediului, autorizaţia de gospodărire a apelor se poate emite pentru lucrările pe ape sau care au legătură cu ape, edificate sau parţial edificate la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi care nu deţin aviz de gospodărire a apelor, numai în condiţiile efectuării unei expertize tehnice de gospodărire a apelor. Lucrările care, potrivit expertizei, nu îndeplinesc condiţiile tehnice de funcţionare se desfiinţează de către sau pe cheltuiala utilizatorului, care are obligaţia obţinerii tuturor avizelor, autorizaţiilor şi acordurilor.

Actul normativ presupune actualizarea contribuţiilor de gospodărire a apelor percepute de ANAR, care nu au mai fost actualizate din anul 2010. Contribuţia aferentă cheltuielilor generale de administrare, întreţinere şi dezvoltare, pentru gestionarea durabilă a infrastructurii Sistemului Naţional de Gospodărire a Apelor este în cotă fixă, aplicabilă tuturor utilizatorilor resurselor de apă pe categorii de resurse şi utilizatori.

Conform sursei citate, utilizatorii de apă, consumatori sau neconsumatori, au obligaţia să plătească, după caz, lunar / trimestrial / semestrial / anual cuantumul contribuţiei specifice de gospodărire a apelor; în caz contrar, li se vor aplica penalităţi de întârziere conform prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare. Cuantumurile contribuţiilor specifice de gospodărire a resurselor de apă, a tarifelor şi penalităţilor pentru abateri de la prevederile reglementate aferente mecanismului economic se indexează anual prin aplicarea indicelui anual al preţurilor de consum. Noile cuantumuri se notifică utilizatorilor în cadrul abonamentului de utilizare/exploatare a resurselor de apă, fiind aplicabile de îndată. Penalităţile se aplică şi în cazul prelevării de volume de apă în scopul utilizării resursei de apă, respectiv evacuării de substanţe impurificatoare, în lipsa actelor de reglementare din domeniul gospodăririi apelor.

La nivelul Administraţiei Naţionale ”Apele Române” se constituie, din veniturile proprii, Fondul de întreţinere şi dezvoltare, cu destinaţie strictă necesară gestionării durabile a infrastructurii Sistemului Naţional de Gospodărire a Apelor, respectiv a lucrărilor de întreţinere şi reparaţii şi a listei obiectivelor de investiţii ale ANAR cu finanţare din surse proprii. Fondul se constituie prin stabilirea unei cote–părţi din veniturile încasate de Administraţia Naţională ”Apele Române” din contribuţii, penalităţi, tarife.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.