Ministerul Mediului anunţă că a aprobat 167 de cereri de finanţare depuse de autorităţile locale pentru construirea de insule ecologice digitalizate, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare totală de 579 de milioane de lei. ”Finanţăm integral aceste insule ecologice digitalizate care garantează eliminarea în mare proporţie a mirosurilor neplăcute, a vandalizării, a aspectului neplăcut pe care ţarcurile actuale îl au. De asemenea, îndeamnă la o colectare separată”, explică ministrul Tanczos Barna.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Mediului, autorităţile locale au depus 169 de cereri de finanţare în cadrul apelulului  deschis în perioada 15 septembrie – 24 noiembrie 2022, având o alocare financiară de 1,28 miliarde de lei. Astfel, au fost aprobate 167 de cereri de finanţare pentru 8.395 de insule ecologice digitalizate, cu o valoare de 579 milioane lei.

Se estimează că semnarea contractelor de finanţare în cadrul acestei subinvestiţii va avea loc până la finalul lunii februarie.

”Îi felicit pe toţi cei care s-au mobilizat şi au depus în timp util cererile de finanţare, mai ales autorităţile locale din judeţele Hunedoara, Constanţa şi Cluj, fiecare cu peste 450 de insule ecologice solicitate. Ne pregătim deja pentru lansarea unui nou apel de proiecte pentru fondurile rămase, astfel încât şi cei care nu au reuşit să depună cererile în prima sesiune să aibă ocazia să o facă. România trebuie să treacă cât mai urgent la un nou tip de gândire în ceea ce priveşte managementul deşeurilor, astfel încât fiecare să plătească pentru cantitatea de deşeuri pe care o produce. Platformele subterane, containerele semi-îngropate şi sistemele supraterane de colectare selectivă a deşeurilor reprezintă soluţia ideală pentru problema gunoiului din comunităţi, mai ales în zonele turistice şi în centrul oraşelor. Finanţăm integral aceste insule ecologice digitalizate care garantează eliminarea în mare proporţie a mirosurilor neplăcute, a vandalizării, a aspectului neplăcut pe care ţarcurile actuale îl au. De asemenea, îndeamnă la o colectare separată, oferind operatorilor locali un sistem smart de gestionare a deşeurilor, cu containere inteligente în care vor putea fi aruncate separat deşeurile biodegradabile, hârtia, plasticul, sticla sau metalul", a declarat ministrul Tánczos Barna.

Până la 30 septembrie 2024 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 7.000 de insule ecologice digitalizate.

Conform ministerului, subinvestiţia sprijină activităţi specifice pentru înfiinţarea şi dotarea cu insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), acţiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesară operării insulelor ecologice digitalizate şi administratorii datelor, nu în ultimul rând, acţiuni specifice de promovare a investiţiilor, precum şi pentru promovarea principiului "plăteşte pentru cât arunci", în funcţie de deşeurile colectate separat: hârtie şi carton, plastic şi metal, sticlă, deşeuri biodegradabile şi reziduale.

Insulele ecologice funcţionează pe bază de cartele de acces, ceea ce împiedică depozitarea deşeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate, amplasate în proximitatea locuinţelor cetăţenilor şi sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deşeurilor astfel:

- subterane (care necesită lucrări de construcţii şi montaj) sau supraterane (care nu necesită construcţii şi montaj);

- protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat;

- dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate;

- modul GSM pentru transmisie date;

- bază de date privind beneficiarii serviciului şi

- interfaţă de facturare pentru toate UAT-urile beneficiare.

Datele sunt agregate şi utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare şi raportare, ce oferă informaţii privind volumele şi tipurile de deşeuri colectate precum şi persoanele care introduc deşeurile în containere. Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente.

Un beneficiar are dreptul să depună mai multe cereri de finanţare, dar cuantumul total cumulat al finanţării acordat în cadrul Investiţiei 1, Subinvestiţiile 1.a, 1.b, 1.c nu poate depăşi pragul maxim de 15 milioane de euro/beneficiar.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar eligibil, după cum urmează: insule supraterane încasetate cu containere - alocare de 10.000 euro/insulă, fără TVA; insule supraterane cu containere individuale - alocare de 19.000 euro/insulă, fără TVA; insule subterane cu containere individuale - alocare de 50.000 euro/insulă, fără TVA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.