Guvernul a adoptat, joi, o ordonanţă de urgenţă prin care vor fi alocate onduri europene în valoare de 120 milioane euro, din Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027, pentru copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar, primar şi gimnazial. Astfel, vor fi acordate tichete sociale pentru sprijin educaţional în valoare de 500 lei/copil, într-o tranşă unică, în următorii patru ani şcolari. Banii vor putea fi folosiţi pentru cumpărarea de rechizite şi articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei. Conform estimărilor, 410.000 copii dezavantajaţi vor beneficia de acest sprijin în fiecare an şcolar, precizează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Conform comunicatului de presă al MIPE, noua măsură continuă sprijinul acordat în anii trecuţi din Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020, în contextul în care abandonul şcolar şi scăderea ratei de şcolarizare în rândul copiilor din categoriile vulnerabile pot contribui la creşterea riscului de sărăcie.
 
„Continuăm să finanţăm măsuri de sprijin pentru copiii din familiile defavorizate. O sumă de 120 milioane euro, din fonduri europene, va ajuta copiii să meargă la grădiniţă şi la şcoală. Astfel, fondurile alocate de Uniunea Europeană vor contribui la reducerea abandonului şcolar şi, implicit, la îmbunătăţirea perspectivelor de dezvoltare pentru fiecare copil în parte”, a declarat ministrul Adrian Câciu.
 
Prin urmare, vor fi acordate tichete sociale pentru sprijin educaţional în valoare de 500 lei/copil, într-o tranşă unică, în următorii patru ani şcolari. Banii vor putea fi folosiţi pentru cumpărarea de rechizite şi articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei. Conform estimărilor, 410.000 copii dezavantajaţi vor beneficia de acest sprijin în fiecare an şcolar.
 
Ministerul Educaţiei, prin unităţile de învăţământ din subordine, va primi şi centraliza cererile pentru acordarea acestei măsuri de sprijin educaţional, iar lista cu destinatarii finali eligibili va fi stabilită în urma verificărilor realizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne (prin Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor şi Inspectoratul General pentru Imigrări)  precum şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Conform proiectului de act normativ, vor avea dreptul la aceste măsuri de sprijin educaţional:
 
- copiii din învăţământul de stat preşcolar, care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, prevăzute de Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare,
 
- elevii din ciclul primar şi gimnazial care fac parte din familii ai căror membri au, în luna iulie din fiecare an, un venit mediu net lunar de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.