Medicii de la Fundeni cer autorităţilor bani pentru realizarea în România a terapiei de iradiere totală înaintea transplantului medular, în condiţiile în care statul ar plăti pentru fiecare pacient 200.000 de euro ca astfel de proceduri să se facă în străinătate, în timp ce în ţară costul ar fi de circa 70.000 de euro, din care doar transplantul este decontat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Institutul Clinic Fundeni, aproximativ 80 de pacienţi (adulţi şi copii) sunt diagnosticaţi anual cu leucemie acută limfoblastică, dintre care în jur de 15 au indicaţie de iradiere corporală totală (TBI) şi transplant medular.

“Până în prezent, pacienţii care aveau indicaţie de iradiere corporală totală şi transplant de măduvă erau trimişi în străinătate la tratament, costurile suportate de stat ridicându-se la aproximativ 200.000 euro. În ţară, costul celor două proceduri este de circa 70.000 euro, din care doar transplantul este decontat de către stat,” a declarat dr. Carmen Orban, manager al Institului Clinic Fundeni.

În premieră în România, au fost realizate primele proceduri de iradiere corporală totală, în vederea pregătirii pentru transplantul de măduvă osoasă. Patru pacienţi au fost supuşi procedurii TBI înaintea transplantului medular.

Durata medie de efectuare a unui plan de tratament este de patru săptămâni şi implică o echipă formată din cinci medici radioterapeuţi şi doi fizicieni. O şedinţă durează o oră şi 30 de minute, iar tratamentul presupune, în medie, şase şedinţe.

“Prin acordul cu Amethyst Radiotehrapy, putem aplica în sfârşit şi în România protocoalele internaţionale de tratament pentru pacienţii care necesită transplant de măduvă. După procedura de iradiere efectuată la Amethyst, pacienţii sunt transferaţi la Institutul Clinic Fundeni şi sunt atent monitorizaţi până la realizarea transplantului. Comparativ cu alte proceduri, iradierea corporală totală are cele mai bune rezultate, asigurând efecte adverse minime”, a spus prof. dr. Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie şi Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Procedura TBI presupune scanarea întregului corp din doi în doi milimetri şi reconstruirea fiecărei secţiuni, de la os până la organe, astfel încât să rezulte o reconstrucţie virtuală în volum a pacientului. Urmează etapa de optimizare, în care se delimitează structurile care vor fi iradiate (cele osoase), de restul ţesuturilor şi iradierea propriu-zisă.

“Până în prezent, pacienţii care aveau indicaţie de iradiere corporală totală şi transplant de măduvă erau trimişi în străinătate la tratament, costurile suportate de stat ridicându-se la aproximativ 200.000 euro. În ţară, costul celor două proceduri este de circa 70.000 euro, din care doar transplantul este decontat de către stat.” a declarat Dr. Carmen Orban, manager al Institului Clinic Fundeni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.