Dr. Aniela Nodiţi, medic specialist chirurgie generală cu supraspecializare în chirurgie oncologică la Institutul Oncologic Bucureşti, afirmă că, la nivel global, prevalenţa cancerului a crescut cu 70-80% la persoanele sub 50 de ani. Ea adaugă că, la tineri, această boală este mult mai agresivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În ultima vreme au apărut tot mai multe articole, atât în presă, cât şi în lumea medicală, pentru că diagnosticul a fost frapant atunci când am aflat că prinţesa Kate, de 42 de ani, urmează un tratament pentru un anumit tip de cancer şi atunci toată lumea a început să se întrebe de ce o persoană de 42 de ani care a beneficiat de toate serviciile medicale şi care este o persoană activă, nu sedentară, nu obeză, are această boală. Şi s-a observat că, la nivel global, prevalenţa cancerului a crescut cu 70-80% la persoanele sub 50 de ani, ceea ce este o problemă foarte mare, şi atunci au început să se caute cauze. Dar, din păcate, nu este o relaţie cauză-efect şi sunt mai mulţi factori pe care îi considerăm incriminanţi sau care ar putea duce la această boală”, a declarat dr. Aniela Nodiţi, miercuri, la Medika TV
 
Ea a enumerat câţiva factori care pot duce la apariţia cancerului. 
 
“La tineri, obezitatea, prevalenţa obezităţii a crescut foarte mult şi obezitatea este o boală pro-inflamatorie în întregul organism şi care poate să ducă la apariţia cancerului în timp. Sedentarismul, aşa cum am zis, mediul în care trăim, fumatul, alcoolul, pot fi factori care se ducă la apariţia cancerului”, a explicat dr. Aniela Nodiţi.
 
Ea a fost întrebată dacă a scăzut vârsta de diagnosticare pentru cancer la sân, având în vedere că este vicepreşedinte al Societăţii Române de Chirurgie a Sânului şi Oncologie. 
 
“Din păcate, da, din păcate a scăzut vârsta de diagnosticare şi impactul acestui diagnostic este devastator la vârste tinere, mai ales că cele mai multe femei află acest diagnostic în cursul unor investigaţii pe care le fac pentru pregătirea unei sarcini. Vor să rămână însărcinate şi încep să-şi facă anumite investigaţii sau investigaţii pentru probleme de infertilitate. Şi atunci impactul psihologic este unul foarte, foarte mare pentru că sunt la început de viaţă, vor să-şi construiască o familie şi, din păcate, află această veste”, a arătat medicul. 
 
Dr. Aniela Nodiţi a dezvăluit că a avut o pacientă de 16 ani diagnosticată cu cancer. 
 
”Da, a fost o pacientă tânără şi, din păcate, vârsta a scăzut, dar limitele sunt undeva pe la 20 de ani. Pentru mine este foarte trist să văd paciente mult mai tinere decât mine cu această boală şi încerc să le ajut şi să treacă peste acest eveniment. (…) La tineri, boala aceasta este mult mai agresivă şi cel mai des, ca medic, văd cazuri avansate, din păcate, pentru că pacientele nu au această educaţie de a merge la medic, de a face investigaţii şi multe dintre ele aleg să amâne momentul, chiar dacă simt că au ceva. De exemplu, vorbim de patologia mamară, chiar dacă descoperă că au o tumoră, simt că au o tumoră, aleg să întârzie mersul la doctor, efectuarea unui consult. E cazul unei profesoare care a ales să ducă până la sfârşit, până la încheierea anului şcolar, grupa pe care a avut-o, cazul unei mame care a ales să meargă la nunta fiului şi să nu meargă la controalele de specialitate, să nu aibă un diagnostic, să nu înceapă un tratament pentru a nu distruge fericirea momentului familiei”, a mai declarat dr. Aniela Nodiţi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.