Doar jumătate dintre persoanele care au glaucom sunt diagnosticate, iar dacă este netratat glaucomul duce la orbire, singura metodă de a opri evoluţia bolii fiind depistarea la timp, potrivit medicului Vasile Potop, membru în conducerea Societăţii Române de Glaucom.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Medicii oftalmologi din întreaga lume atrag atenţia asupra acestei boli care apare tacit şi care duce la orbire dacă nu este tratată.

Statisticile arată că 1% din populaţia cu vârsta de peste 40 de ani şi 10% din persoanele cu vârsta de peste 80 de ani suferă de glaucom. Glaucomul este răspunzător pentru 12% dintre cazurile de orbire, potrivit Societăţii Română de Glaucom. De asemenea, conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 80 de milioane de oameni suferă de glaucom în întreaga lume, iar 4,5 milioane de oameni şi-au pierdut vederea din cauza acestei boli.

Se estimează că 3% din populaţia cu vârsta de peste 40 de ani suferă de glaucom la nivel global şi 2% la nivel european. Din cauza progresiei tăcute a bolii, până la 50% dintre persoanele afectate care trăiesc în ţările dezvoltate nu sunt conştiente că au glaucom. În ţări mai puţin dezvoltate, procentul persoanelor care suferă de glaucom fără să ştie se ridică la 90%,potrivit datelor Organizaţiei Modiale a Sănătăţii. 

În România, peste 140.000 de persoane au această boală.

Potrivit doctorului Vasile Potop, membru în conducerea Societăţii Române de Glaucom, fiecare al doilea suferind de glaucom nu ştie că este bolnav, în condiţiile în care această boală nu produce dureri, bolnavii neavând simptome, cu excepţia îngustării câmpului vizual, astfel că de multe ori diagnosticarea se face târziu.

De aceea, recomandarea cea mai importantă pe care o fac medicii este controlul oftalmologic periodic, preventiv, pentru că dacă este depistată din timp această boală poate fi oprită. Asociaţia Mondială Împotriva Glaucomului recomandă control oftalmologic o dată la patru ani, pentru persoanele care au până în 40 de ani, o dată la trei ani, pentru cei care au între 40 şi 54 de ani, la doi ani pentru cei cu vârsta între 55 şi 64 de ani şi anual sau o dată la şase luni în cazul celor cu vârsta peste 65 de ani. În plus, orice persoană cu factor de risc ar trebui să se testeze măcar o dată la doi ani după vârsta de 35 de ani.

"Factorii de risc cei mai importanţi sunt diabetul şi istoric de glaucom în familie. Pentru cei care au un părinte, un frate sau o soră cu glaucom, riscul este şi mai crescut. Alţi factori de risc sunt presiunea intraoculară crescută (dar nici ea nu doare), vârsta (riscul de apariţie a glaucomului creşte uşor cu fiecare an de viaţă, în special la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani) şi miopia severă", a explicat medicul.

Potrivit medicilor, boala este ireversibilă, nu poate fi tratată, dar poate fi ţinută sub control, astfel că este esenţial ca oamenii să meargă regulat la consultaţii, astfel încât să poată fi prescris tratamentul adecvat pentru stadiul în care se află boala în acel moment. Este foarte important, de asemenea, ca pacienţii diagnosticaţi să revină la medic pentru urmărirea bolii.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.