Bolile reumatice atrag, anual, un cost de 240 de miliarde de euro la nivelul Uniunii Europene, echivalentul a 2% din PIB, fiind afectate 120 de milioane de persoane în Europa. În România primesc tratament gratuit pentru poliartrita reumatoidă aproape 40.000 de pacienţi, a declarat vineri, prof. dr. Cătălin Codreanu, preşedinte al Ligii Române contra Reumatismului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 44 milioane de persoane din Uniunea Europeană au probleme de sănătate care le scad capacitatea de muncă. Bolile musculo-schletice generează 50% din absenţele de la locul de muncă cu durata de peste trei zile şi 60% din pierderea definitivă a capacităţii de muncă. 

Persoanele cu boli musculo-scheletice prezintă o rată de şomaj de circa 50 de ori mai mare decât populaţia generală, prin afectarea semnificativă a capacităţii de muncă.

Bolile reumatice reprezintă peste 200 de afecţiuni care afectează peste 100 de milioane de persoane de toate vârstele, din Europa. Altfel spus, 30% din populaţia adultă a Europei suferă de boli reumatice fiind cea mai frecventă formă de boală cronică în Europa.

Specialiştii spun că 50% din populaţie prezintă dureri musculo-scheletice, 20% din consultaţiile din medicina primară sunt destinate afecţiunilor osteo-articulare, arată statisticile europene, prezentate la Bucureşti, la Conferinţa AGORA,  platformă ce reuneşte organizaţii non-guvernamentale care apără drepturile pacienţilor cu boli reumatice din Europa de Sud. 

Profesor doctor Cătălin Codreanu Conf. Dr. Cătălin Codreanu, Preşedinte al  Ligii Române contra Reumatismului a spus că, la nivel naţional, există funcţional registrul pentru Boli reumatice care include numai acei pacienţii care sunt trataţi cu terapii biologice. În acest registru sunt incluşi peste 5000 de pacienţi cu artrite reumatiode, aproximativ 3000 de bolnavi cu spondilartrită şi aproximativ 1500 de bolnavi cu artropatie psoriazică. 

„Includerea bolnavilor este încă în curs. Cu aceste cifre România a ajuns să aibă unul dintre cele mai puternice registre de boli reumatice pentru că a reuşit acest lucru într-un număr relativ mic de ani. Ţări cu tradiţie mult mai veche în domeniul supravegherii bolilor reumatice de exemplu Marea Britanie care are registru care funcţionează de aproximativ 20 de ani sau Germania în care există de asemenea un registru implementat cu mult mai mult timp înainte ating cifre asemănătoare. Obiectivul nostru principal actual nu este neapărat concentrat pe numărul pacienţilor ci pe calitatea datelor şi pe prezentarea rezultatelor.  Pa parcursul a zece ani de boală jumătate din persoanele afectate de artrită reumatioidă îşi pierd abilitatea de a avea o activitate profesională”, a mai spus profesorul Codreanu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.