Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti dispune de miercuri dimineaţă de medicamentul Doxorubicină, pentru bolnavii cu cancer, achiziţionat prin procedură de urgenţă, distribuitorul spunând că aduce 44 de flacoane, cantitatea maximă pentru acest moment, a declarat pentru News.ro, Adriana Nica, manager interimar SUUB. Marţi, 10 pacienţi nu au putut beneficia de tratament, pentru că medicamentul lipsea din farmacia unităţii medicale. Nica a mai precizat că, inclusiv marţi, s-au făcut tratamente cu medicaţie înlocuitoare, o singură bolnavă fiind reprogramată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 „Am primit negaţie de la furnizorul acestui medicament în data de 30 mai. Împreună cu întreaga echipă managerială am început imediat demersurile legale pentru a achiziţiona pe procedura de achiziţie directă în urgenţă acest produs medicamentos necesar bolnavilor aflaţi în evidenţa Centrului de Oncologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Deşi au existat cinci  zile libere, în dimineaţa zilei de 7 iunie am primit în farmacia spitalului medicamentul Doxorubicină, astfel încât încă de ieri am început să-l administrăm pacienţilor care aveau nevoie”, a explicat joi managerul Nica

Totodată, managerul interimar a precizat că în data de 7 iunie, SUUB a primit 44 de flacoane de Doxorubicină, care au fost introduse în farmacia spitalului.

"Precizăm că distribuitorul ne-a comunicat că aceasta este cantitatea maximă pe care ne-o poate furniza pe loc, urmând să ne anunţe imediat ce ne poate livra şi restul cantităţii solicitate.  În perioada în care SUUB nu a dispus de acest medicament, din motivele explicate mai sus, toţi pacienţii care aveau forme de cancer şi care se pretau la a primi o medicaţie înlocuitoare, respectiv un preparat din aceeaşi clasă au primit tratamentul. O singură pacientă, care trebuia să primească acest medicament şi a cărei formă de cancer nu se preta la medicamentul înlocuitor, a fost reprogramată, astfel încât, la data de 7 mai, pacienta a primit tratamentul cu Doxorubicină", a explicat managerul interimar, Adriana Nica. 

Digi 24 a relatat că 10 pacienţi care trebuiau să îşi primească marţi tratamentul la Spitalul Universitar au fost trimişi acasă pentru că Doxorubicina care urma să le fie administrată lipsea din farmacia spitalului. Reprezentanţii unităţii medicale au spus că este o sincopă în aprovizionare.

"Furnizorul nu a putut onora comanda spitalului din cauza lipsei stocului. Au fost făcute demersurile necesare pentru achiziţia din alte surse, iar mâine sau poimâine medicamentele care lipsesc vor ajunge în farmacia spitalului", afirmau ei.

"Este o problemă naţională, asta din cauza anumitor probleme ivite la preţul de decontare. Deci, de vină consider că este Ministerul Sănătăţii care este obligat să asigure continuitatea acestor tratamente în circuitul spitalicesc şi nu numai. Această întârziere nu se datorează medicilor sau managerilor de spital, se datorează sistemului, politicilor dezastruoase ale Ministerului Sănătăţii", a susţinut  Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Miercuri, ministrul Sănătăţii Florian Bodog a precizat că există stocuri în depozite şi că situaţia de la Spitalul Universitar a fost rezolvată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.