Doar 37 de clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ de stat au autorizaţie de securitate la incendiu, 338 nu necesită o astfel de autorizaţie, iar 544 nu sunt autorizate, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Marian Banu, precizând şi că 24 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. În total, în Bucureşti sunt 421 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat în 919 clădiri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a declarat, miercuri, că în Capitală funcţionează 421 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat şi 219 unităţi de învăţământ particulare, în 919 clădiri pentru stat şi 220 de clădiri pentru învăţământul particular. 

”Anul acesta va debuta în condiţii mai bune decât anul trecut, având în vedere că se finalizează practic Programul de reabilitare al unităţilor de învăţământ prin Banca Europeană de Investiţii. Asta înseamnă că 101 şcoli au fost reabilitate şi refăcute total din punct de vedere al expertizei seismice, al structurii, al instalaţiilor electrice, al dotărilor cu mobilier şi material didactic”, a spus Marian Banu.

Potrivit sursei citate, din totalul unităţilor de învăţământ de stat, 24 nu au autorizaţie de funcţionare sanitară, cinci dintre ele fiind încă în lucrări de reabilitare prin BEI, pentru că nu s-a făcut recepţia definitivă, iar pentru alte şapte directorii au depus documentaţia şi există şanse ca până la deschiderea anului şcolar să se primească autorizaţie de funcţionare.

Reprezentantul ISMB a mai spus că o altă problemă la început de an şcolar o reprezintă lipsa totală de personal medical, asistente şi medici, în cinci şcoli. Alte 57 de cabinete medicale nu beneficiază de medic.

“Din punctul de vedere al situaţiei existenţei autorizaţiilor de securitate la incendiu, din cele 919 clădiri pentru învăţământul de stat sunt autorizate numai 37. Pentru 338 de clădiri nu este necesară obţinerea autorizaţiei, iar un total de 544 de clădiri nu sunt autorizate. În momentul de faţă sunt depuse documentaţiile pentru autorizare pentru aproximativ 120 unităţi de învăţământ cu clădirile aferente. Situaţia este la fel pentru învăţământul particular, majoritatea unităţilor de învăţământ particular nu sunt autorizate ISU”, a spus Marian Banu.

El a precizat că această problemă va fi discutată în zilele următoare de reprezentanţii autorităţilor locale şi cu reprezentanţii ISU pentru că se pune problema unei expertize, a unui studiu.

Purtătorul de cuvânt al ISMB a mai precizat că o preocupare importantă a fost legată de asigurarea resursei umane la catedră.

“În momentul de faţă, în Bucureşti, sunt 16.553 de posturi didactice-catedre şi sunt ocupate de titulari 13.519. De asemenea, sunt 1.594 de posturi ocupate cu suplinitori şi 717 cu personal asociat sau pensionari şi sunt în curs de ocupare încă 700 de posturi în urma concursurilor.  Dorim ca la începutul anului şcolar fiecare copil care intră în clasă să găsească un cadru didactic la catedră”, a mai spus Marian Banu.

El a adăugat că au fost verificate toate camerele de monitorizare video din unităţile de învăţământ şi majoritatea au astfel de dispozitive în perimetrul exterior, respectiv la intrarea în unităţile de învăţământ, accesul pe culoare, în sălile de sport sau alte locuri unde există populaţie şcolară mai numeroasă.

“Au fost verificate toate instalaţiile de avertizare, inclusiv butoanele de panică. Au fost verificate toate gardurile şi împrejmuirile unităţilor de învăţământ. A fost asigurată paza unităţilor de învăţământ în majoritatea acestora, existând o singură excepţie, care va fi rezolvată până la începutul anului şcolar. Este primul an în care se asigură pază umană de către autorităţile locale”, a mai spus Banu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.