Echipele de poliţişti au intervenit, în perioada Paştelui, în peste 7.000 de incidente sesizate la numărul de urgenţă 112 la nivel naţional şi au constatat peste 13.000 de contravenţii, aplicând amenzi în valoare totală de peste 5 milioane de lei, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, precizând că nu au fost înregistrate incidente grave în timpul evenimentelor publice de amploare care au avut loc sâmbătă şi duminică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În intervalul 14 -16 aprilie, conform Planului de măsuri pentru asigurarea liniştii şi siguranţei cetăţenilor pentru perioada de Paşti, aprobat de ministrul Carmen Daniela Dan, au fost la datorie peste 50.000 de angajaţi ai MAI, media zilnică fiind de 25.500 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi pompieri. Efectivele MAI au acordat o atenţie deosebită zonelor aglomerate, staţiunilor turistice şi celor aproximativ 18.000 de lăcaşuri de cult, în cele mai multe dintre acestea având loc manifestări religioase de amploare", a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Astfel, poliţiştii au intervenit în aceste zile în 7.300 de incidente sesizate la numărul de urgenţă 112, la nivel naţional.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, nu s-au înregistrat incidente grave în timpul desfăşurării evenimentelor publice organizate sâmbătă şi duminică.

În ultimele trei zile, poliţiştii au prins în flagrant 342 de autori de infracţiuni, au constatat 13.500 de contravenţii, pentru care au aplicat amenzi în valoare totală de aproximativ 5 milioane de lei.

În ceea ce priveşte activitatea jandarmilor, aceştia au asigurat ordinea publică la peste 730 de evenimente, dintre care 600 de manifestări religioase, 53 cultural-artistice şi 60 sportive.

De asemenea, jandarmii montani au intervenit pentru deblocarea unui autovehicul înzăpezit în care se aflau trei adulţi şi doi copii, iar în Stâna de Vale, jandarmii au deblocat un alt autoturism în care se aflau două persoane.

La rândul lor, pompierii au verificat, înaintea perioadei de sărbători, respectarea măsurilor de siguranţă în caz de incendiu la biserici şi alte lăcaşuri de cult, precum şi în unităţile de cazare turistică şi au înlăturat neregulile, astfel că în noaptea de Înviere nu a avut loc niciun eveniment grav.

De asemenea, 45 de persoane au fost salvate în urma intervenţiei structurilor pentru situaţii de urgenţă, iar 2.770 de persoane au fost asistate medical.

Cu sprijinul elicopterelor Inspectoratului General de Aviaţie au fost transportate persoanele care aveau nevoie urgentă de asistenţă medicală de specialitate, fiind asigurate 48 de misiuni aero-medicale.

În cazul măsurilor de prevenire a riscurilor, în cursul zilei de duminică, în judeţul Gorj, prefectul judeţului a convocat comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a găsi o modalitate de intervenţie în cazul avariei la podul de pe DJ 664, din localitatea Turniceţi. Comitetul a decis, astfel, interzicerea accesului auto şi pietonal pe podul avariat şi a fost demarată o expertiză privind starea podului.

În ceea ce priveşte siguranţa rutieră, poliţiştii au constatat 344 de infracţiuni şi 9.437 de contravenţii, aplicând, în cazul acestora, amenzi în valoare de aproximativ 3 milioane de lei. Peste 80 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şoferilor care au condus sub influenţa alcoolului şi 4.173 şoferilor care au depăşit viteza legală.

De asemenea, 130 de şoferi au rămas fără permis pentru că au consumat băuturi alcoolice, iar 294 pentru că nu au respectat limitele legale de viteză.

În ziua de sâmbătă, traficul auto a fost monitorizat din aer cu ajutorul unui elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie.

Purtătorul de cuvânt al MAI a atras atenţia asupra riscului de accidente în condiţiile în care traficul rutier este aglomerat pe rutele de întoarcere din minivacanţa de Paşti şi recomandă şoferilor să adapteze viteza de deplasare la condiţiile meteo, de ploaie cu vizibilitate redusă.

„Din analiza ultimelor date meteo rezultă că în această săptămână vremea se va înrăutăţi considerabil şi va ploua în toata ţara, iar la munte precipitaţiile vor fi şi sub formă de ninsoare. De menţionat că în zonele unde se va semnala ninsoare, aceasta va fi asociată şi cu viscol”, a subliniat Dajbog.

Ea a mai precizat că începând de luni se aşteaptă o creştere a valorilor de tranzit în punctele de trecere a frontierei, pe sensul de ieşire din ţară, adăugând că în ultimele zile cele mai aglomerate au fost punctele de trecere a frontierei româno-ungare şi româno-bulgare.

Purtătorul de cuvânt a reamintit că, începând de marţi şi până în data de 21 aprilie, la nivel naţional va avea loc un exerciţiu de testare a sirenelor care formează sistemul de înştiinţare, avertizare şi alarmale în situaţii de urgenţă. Astfel, de-a lungul celor patru zile, sirenele vor suna alternativ, în Capitală şi în judeţele ţării, între orele 10.00 şi 15.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.