De la începutul verii au fost eliberate aproximativ 135.000 de paşapoarte fără a fi înregistrată o depăşire a termenului de 10 zile lucrătoare în care se eliberează documentul de călătorie pe tot parcursul anului la nivelul întregii ţări, au anunţat, luni, reprezentanţii Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Programul de lucru al ghişeelor a fost prelungit cu două ore în Bucureşti şi în 31 de judeţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”De la începutul verii au fost eliberate aproximativ 135.000 de paşapoarte fără a fi înregistrată o depăşire a termenului de 10 zile lucrătoare în care se eliberează documentul de călătorie pe tot parcursul anului la nivelul întregii ţări. Menţionăm că deşi normele legale în vigoare prevăd un termen de 15 zile lucrătoare pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice, în practică acestea se eliberează în doar 10 zile lucrătoare”, au transmis, luni, reprezentanţii MAI.

Potrivit acestora, perioada de emitere a documentului de călătorie românesc – 10 zile lucrătoare - este una rezonabilă la nivel european, luând spre exemplu Franţa unde acest document se eliberează în 2-4 săptămâni sau Germania cu o perioadă de aşteptare de 4-6 săptămâni.

”Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români, începând cu data de 24.06.2019, programul de lucru cu publicul a fost prelungit cu 2 ore în mun. Bucureşti şi în 31 de judeţe unde s-a constatat un trend ascendent al numărului de solicitări de paşapoarte. Tot pentru evitarea aglomeraţiei la depunerea cererilor de eliberare a paşaportului, reamintim solicitanţilor că au posibilitatea de a se programa online, iar pentru a nu mai sta la coadă pentru a ridica paşaportul, a fost introdusă posibilitatea expedierii paşaportului simplu electronic prin poştă”, a mai transmis MAI.

Sursa citată reaminteşte că, de la 1 ianuarie 2019, au fost puse în circulaţie noile modele de paşapoarte electronice cu elemente suplimentare de siguranţă, fiind printre cele mai de greu de contrafăcut din lume, ceea ce presupune o perioadă specifică pentru implementarea tuturor elementelor de protecţie, unele vizibile cu ochiul liber, altele doar în anumite spectre de lumină.

Elementele de securitate au la bază noile tehnologii în materie, cum ar fi desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, dar şi unele realizate prin nanotehnologie. Sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran şi fir metalic, fir de coasere în trei culori (roşu, galben şi albastru), una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care, în lumină UV, reacţionează în trei culori (roşu, galben-verzui şi albastru).

MAI a anunţat încă de joi că serviciile de eliberare a paşapoartelor vor avea program prelungit pe toată durata verii, pentru a face faţă numărului mare de solicitări.

Ghişeele unde aglomeraţia o va impune vor lucra până la ora 18.30, iar programările se fac online.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că, de la începutul anului, au fost transmis peste 407.000 de SMS-uri prin care li se reamintea românilor că în următoarele luni le expiră paşapoartele.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.