Ministerul Afacerilor Externe afirmă, miercuri, cu ocazia Zilei Libertăţii Presei, că în contextul internaţional actual, marcat de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, rolul şi responsabilitatea majoră a mass-media în difuzarea echilibrată a informaţiilor către publicul larg devin şi mai evidente, ca şi importanţa eforturilor de educare a publicului larg şi de combatere a dezinformării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la 3 mai 2023, a Zilei Mondiale a Libertăţii Presei şi, cu această ocazie, reiterează importanţa drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, libertatea şi pluralismul media fiind esenţiale în asigurarea libertăţii de exprimare şi liberului acces la informaţie, piloni cheie ai unei democraţii consolidate şi ai unui stat de drept funcţional”, transmite ministerul.

Potrivit MAE, prin tema propusă în acest an la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite/UNESCO, "Shaping a Future of Rights: Freedom of expression as a driver for all other human rights", comunitatea internaţională subliniază rolul esenţial al libertăţii de exprimare în asigurarea tuturor celorlalte drepturi ale omului. ”În contextul internaţional actual, marcat de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, rolul şi responsabilitatea majoră a mass-media în difuzarea echilibrată a informaţiilor către publicul larg devin şi mai evidente, ca şi importanţa eforturilor de educare a publicului larg şi de combatere a dezinformării”, spune instituţia.

MAE condamnă ferm încercările de intimidare, hărţuire sau influenţare a jurnaliştilor şi a mass-media şi îşi exprimă susţinerea pentru jurnalismul independent, siguranţa şi protecţia jurnaliştilor şi a lucrătorilor media, pluralismul mediatic, libertatea de exprimare şi libertatea presei şi reaminteşte că, în perioadele de criză securitară, precum cea pe care o traversăm în prezent, consolidarea rezilienţei societale, în general şi, în special, faţă de dezinformare poate fi realizată doar printr-un parteneriat solid şi o abordare integrată care să implice, pe lângă stat, cooperarea cu mediul academic şi cu societatea civilă, se mai arată în comunicat.

Ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertăţii Presei la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, în 1991. ONU a declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, ca o componentă fundamentală a drepturilor omului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.