Reprezentanţii instituţiilor de învăţământ "Lumina” spun că atât ministrul turc al Dezvoltării, cât şi ambasadorul Turciei la Bucureşti au făcut declaraţii care reprezintă ameninţări şi presiuni la adresa unor instituţii de învăţământ româneşti ce contribuie an de an la prestigiul României în lume. Replica vine la o zi de la afirmaţiile ministrului turc al Dezvoltării, care îi avertiza pe români să aibă "mare grijă cu şcolile organizaţiei teroriste FETO".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Declaraţiile făcute recent de ministrul turc al Dezvoltării, Lutfi Elvan, şi de ambasadorul Turciei la Bucureşti reprezintă ameninţări şi presiuni la adresa unor instituţii de învăţământ româneşti care contribuie, an de an, la prestigiul României în lume”, arată reprezentanţii "Lumina” Instituţii de Învăţământ. 

Aceştia susţin că au existat abuzuri şi presiuni exercitate de autorităţile turce şi asupra părinţilor elevilor şcolilor Lumina, dar şi faţă de afacerile acestora, în condiţiile în care instituţiile de învăţământ funcţionează legal în România. În plus, reprezentanţii şcolilor "Lumina” spun că există o listă întocmită de reprezentanţii ai statului turc în România cu firmele care au sponsorizat în mod legal diferite activităţi culturale sau educaţionale desfăşurate de "Lumina” Instituţii de Învăţământ, lucru care reprezintă, de asemenea, un abuz şi o încercare de presiune asupra unor companii care funcţionează legal în România. 

De asemenea, reprezentanţii "Lumina" Instituţii de Învăţământ susţin că angajaţii instituţiei şi familiile lor sunt discriminaţi de Consulatul turc de la Bucureşti, refuzându-li-se serviciile consulare.

"Nu în ultimul rând, dorim să facem publică discriminarea exercitată de statul turc la adresa cetăţenilor turci angajaţi ai Lumina Instituţii de Învăţământ şi la adresa familiilor acestora, prin intermediul Consulatului turc de la Bucureşti. De aproximativ o lună, angajaţilor Lumina Instituţii de Învăţământ şi membrilor familiilor acestora le sunt refuzate serviciile consulare pe care statul turc ar trebui să le ofere obligatoriu cetăţenilor săi", precizează "Lumina" Instituţii de Învăţământ. 

Reprezentanţii şcolilor "Lumina” mai arată că doar anul acesta elevii de aici au reuşit ca la olimpiadele şi concursurile internaţionale să obţină 39 de medalii de aur, argint şi bronz, reprezentând aproape jumătate din totalul de 79 de medalii câştigate de România la aceste competiţii. 

Replica dată de Instituţii de Învăţământ "Lumina” vine după ce, miercuri, Lutfi Elvan, ministrul turc al Dezvoltării, prezent la Bucureşti într-o vizită oficială, a dat avertismente legate de şcolile FETO, despre care a spus că investesc sume mari în copiii pe care îi racolează încă de la vârsta de cinci ani, ca apoi, după absolvire, să-i plaseze în funcţii publice.

"Vă privim ca pe nişte prieteni şi vă spun cu toată sinceritatea să aveţi mare grijă cu şcolile organizaţiei teroriste FETO. Este posibil să se întâmple peste o vreme şi aici ce s-a întâmplat în Turcia", a spus Lutfi Elvan.

Şi ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, a făcut declaraţii despre şcolile din România. El a spus, în urmă cu o lună, la Realitatea TV, că responsabil pentru puciul din ţara sa este Fethullah Gulen, care deţine 11 şcoli în România.

"Acest imam are două feţe. Una încearcă să arate că protejează şcolile, inclusiv în România - au 11 şcoli în România - au organizaţii umanitare. De asemenea, când vorbeşte pentru presa străină transmite mesaje de prietenie, toleranţă etc. Dar partea întunecată a sa... el vorbeşte în limba turcă şi întotdeauna îşi îndeamnă suporterii să fie clandestini, să se ascundă, să aştepte momentul potrivit şi atunci să ajungă la cârma instituţiilor. În ultimii doi ani am văzut această faţă urâtă a sa", a declarat diplomatul.

Ambasadorul a susţinut că grupului lui Gulen "este ca Illuminati", acţionând din umbră. El a explicat şi de ce autorităţile turce au luat măsuri dure împotriva unor membri din administraţie, inclusiv din justiţie.

"Este un grup de oameni care îl urmează pe un cleric musulman radical (Fethullah Gulen, n.r). Acesta locuieşte în SUA, într-un exil autoimpus. Membrii acestui cult religios islamic sunt prezenţi în diferite instituţii - Armată, Poliţie, Serviciile de Informaţii, în sistemul judiciar - aşa că atunci când în armată primeşti ordine de la superiori şi ei au primit, la rândul lor, ordine de la acest imam. În interiorul statului, au format un stat paralel", spunea diplomatul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.