Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, afirmă că nu există motive legate de necesitatea imediată care să justifice eliminarea prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului a cotizaţiei pe care membrii de sindicat o plătesc lunar organizaţiilor de profil, afirmaţia fiind făcută după anunţul premierului privind intenţia pe care o are în acest sens. Hossu susţine că, dacă un asemenea act normativ va fi iniţiat, sindicatele vor depune plângere penală pe numele lui Florin Cîţu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Domnia sa (primul ministru Florin Cîţu  - n.r.) dacă ar fi citit legea, ar fi văzut că există un articol 24 din Legea dialogului social, care prevede în mod expres că reţinerea cotizaţiei pe statele de plată se face numai după aprobarea, adică cu acordul persoanei respective care este membru de sindicat. Deci este nu o reţinere automată, ci este o reţinere condiţionată de acordul prealabil al persoanei respective. În conjunctura actuală, faptul că se doreşte o ordonanţă de urgenţă pe un subiect care n-are nicio prioritate - şi va fi destul de greu de justificat prioritatea şi necesitatea unei ordonanţe de urgenţă - nu arată decât faptul că domnul premier încearcă să găsească mecanisme de presiune asupra organizaţiilor sindicale”, a declarat liderul Cartel Alfa, joi, la RFI.
 
Bogdan Hossu a precizat, răspunzând unei întrebări, că în eventualitatea în care premierul va face un astfel de demers, sindicatele vor formula plângere penală pe numele lui Florin Cîţu.
 
"Vă mărturisesc că eu personal abia aştept, pentru că în momentul respectiv vom avea temei legal să dăm, conform legii, Constituţiei româneşti, o plângere penală împotriva persoanei Florin Cîţu, ca abuz în funcţie şi încălcare a prevederilor legale şi imixtiune în activitatea sindicală”, a adăugat Hossu.
 
Acesta a răspuns şi afirmaţiilor premierului conform cărora sindicaliştii nu au luat atitudine atunci când guvernarea PSD majora taxe. 
 
"Este fals! Domnia sa, probabil, n-a prea stat prin ţară, pentru că altfel ar fi văzut protestele de 25 de ani de fiecare dată când vine un nou guvern. Consideră că este singurul guvern împotriva căruia instituţia sindicală creează o acţiune pe lipsa de transparenţă şi pe deciziile anormale pe care guvernul respectiv le ia”, a explicat Hossu. 
 
El a catalogat drept "în regulă" faptul că liderii de sindicat au rămas în funcţie, în ultimele decenii, explicând că aceştia sunt aleşi de către membrii de sindicat.
 
"E o chestiune de credibilitate şi cred că domnul prim ministru ar fi trebuit să se întrebe dacă nu ar fi bine ca şi el să aibă aceeaşi credibilitate faţă de cetăţenii României, aceeaşi susţinere din partea cetăţenilor României”, a mai afirmat Hossu.
 
El a reclamat "lipsa de transparenţă" a Executivului privind fondurile alocate pentru investiţii, arătând că dacă din cele 62 de miliarde alocate investiţiilor s-ar fi luat 14 miliarde de lei, ar fi putut fi majorate salariile bugetarilor şi indexate pensiile cu nivelul inflaţiei. 
 
Liderul de sindicat consideră Guvernul responsabil de stagnarea nivelului salariilor în mediul privat.
 
"Solidaritatea între stat şi privat este că şi unii şi alţii au beneficiat de măsurile compensatorii. Al doilea lucru, trebuie să spunem că şi unii şi alţii sunt contribuabili la bugetul de stat. Nu în ultimul rând, măsurile care au fost luate, legate de acest lucru, sunt datorită Guvernului că sectorul privat nu poate creşte. Au dat o prevedere care în prima perioadă, de stare de urgenţă, era justificată, dar, prin prelungirile multiple ale stării de alertă este complet nejustificată, în sensul în care sectorul privat nu poate negocia, la ora actuală, de doi ani de zile, creşterile salariale”, a adăugat Bogdan Hossu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.