Preşedintele Klaus Iohannis participă, vineri, la ceremoniile organizate cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu. Şeful statului a dat exemplul universităţii sibiene, care a creat în jurul său un ”ecosistem funcţional”, iar politicienii locali nu au avut altceva de făcut decât să nu strice lucrurile. ”Decidenţii politici de la centru nu prea au reuşit să facă faţă provocării de a se abţine în a da legi care mai mult strică decât ajută”, a spus Iohannis, apreciind că una dintre principalele probleme ale sistemului de educaţie este ”producţia de legi incoerente pe bandă rulantă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De dimineaţă, şeful statului a avut o întâlnire cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Rectorilor, ulterior participând la şedinţa festivă care are loc în Aula Magna a Universităţii.

”România are nevoie mai mult decât oricând de universităţi precum Lucian Blaga. (...)
Suntem într-o etapă în care pentru a construi o Românie dezvoltată, o Românie prosperă este nevoie de o schimbare de paradigmă. Trebuie să generăm valoare adăugată, trebuie să construim reţele de colaborare internaţională şi să avem un număr suficient de specialişti pentru a stimula o creştere economică sustenabilă. Multe dintre aceste obiective pot fi atinse doar prin creşterea simultană a calităţii şi a participării la învăţământul superior”, a spus Iohannis.

Acesta a afirmat că ”până acum, problemele demografice şi sociale cu efect pe termen lung la noi au fost în bună măsură ignorate”.

Şeful statului spune că ”pentru a nu periclita destinul României ca stat european dezvoltat şi prosper” trebuie rezolvate ”problema părăsirii timpurii a şcolii, a numărului mic de absolvenţi de studii universitare şi adesea a calităţii insuficiente a procesului educaţional”.

”Problemele României, însă, nu se pot rezolva exclusiv prin decizie politică”, a mai afirmat Iohannis, menţionând că ”iniţiativa privată joacă un rol foarte important”.

”În Sibiu s-a construit în jurul universităţi un ecosistem funcţional. Este un caz fericit unde politicul a avut o misiune aparent simplă, de a nu strica acest echilibru. Extrapolând, decidenţii politici de la centru nu prea au reuşit să facă faţă provocării de a se abţine în a da legi care mai mult strică decât ajută”, a declarat Iohannis.

Acesta consideră că ”una dintre problemele fundamentale ale sistemului nostru de învăţământ este producţia de legi incoerente pe bandă rulantă”.

”Efectele acestui mod păgubos de a legifera sunt vizibile în special în învăţământul superior acolo unde autonomia este un pilon central în creşterea calităţii atât în educaţie cât şi în cercetare”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Acesta spune că, ”fără a descătuşa potenţialul managerial şi creativ al universităţilor româneşti, nu avem şanse reale de a deveni competitivi într-o economie bazată pe cunoaştere”.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.