Jurnaliştii şi cetăţenii ar putea fi reprimiţi la şedinţele Consiliului Local Buzău, după ce, în urmă cu trei luni, primarul Constantin Toma a iniţiat un regulament de funcţionare al CL aprobat de majoritatea aleşilor locali prin care se interzicea accesul jurnaliştilor şi al cetăţenilor la şedinţele deliberativului municipal. Toma afirmă că va iniţia un nou proiect pentru a se reveni la situaţia iniţială, ”acum, că a trecut pandemia”. ”Am vrut să salvez viaţa ziariştilor buzoieni, dar nu am fost înţeles”, îşi explică el gestul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia din urmă cu trei luni, contestată atunci de jurnalişti şi chiar de unii aleşi locali din opoziţie, a intrat în vigoare imediat după ce a fost adoptată, chiar dacă a fost trimisă şi către Prefectura Buzău pentru a obţine avizul de legalitate.

Miercuri, Prefectura Buzău a arătat, într-un comunicat, că a transmis Primăriei Buzău, după ce juriştii instituţiei au analizat proiectul, că ”este oportun ca accesul cetăţenilor şi al jurnaliştilor la şedinţele miniparlamentului buzoian să fie posibil în funcţie de numărul infectărilor cu coronavirus, fără ca interzicerea la şedinţe a acestor două categorii de persoane să fie cu caracter permanent”. 

"La momentul la care în Consiliul Local Municipal a fost adoptat proiectul privind Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al miniparlamentului local, toate privirile şi speranţele s-au îndreptat către Instituţia Prefectului. Am promis în luna iulie că voi analiza subiectul cu prioritate. Pe 15 septembrie, am transmis către Primăria municipiului Buzău propunerile pentru revenirea la normalitate. În principiu, propunerea este ca prevederile celor două alineate, care îngrădesc accesul presei şi al cetăţenilor, să intre în vigoare doar între anumite praguri de infectare. Jurnaliştii au dreptul şi trebuie să asiste la aceste şedinţe, asemenea cetăţenilor care sunt interesaţi de proiectele consilierilor pe care i-au votat", a transmis prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea.

Ca urmare a propunerilor venite de la Prefectura Buzău, primarul Constantin Toma a declarat, marţi seară, într-o intervenţie telefonică la un post local de televiziune, că va iniţia un nou proiect de hotărâre prin care să se revină la situaţia iniţială, spunând totodată că intenţia sa a fost acceea de a salva viaţa ziariştilor buzoieni, dar ca a fost greşit înţeles.

"Acum, că a trecut pandemia, s-a liniştit situaţia, voi iniţia un proiect de hotărâre în cadrul CLM pentru a se reveni la situaţia iniţială. Am vrut să salvez viaţa ziariştilor buzoieni, dar nu am fost înţeles" a declarant marţi seară primarul Constantin Toma într-o intervenţie telefonică la Focus TV.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.