Jandarmeria Română a transmis, duminică, pe pagina de Facebook, că se fac verificări referitoare la "materialul" care a ajuns în atenţia instituţiei, precizând că jandarmeria este prima "interesată să clarifice în mod public aspectele menţionate”, fără a menţiona însă despre ce este vorba. Precizările au loc după ce Casa Jurnalistului a publicat, sâmbătă, un material în care jurnalistul german Christian Gesellmann vorbeşte despre noaptea de 1 spre 2 februarie, când jandarmii au ridicat mai multe persoane de la protestul din Piaţa Victoriei, el relatând cum a fost ridicat atunci de către jandarmi, când transmitea live pe Facebook, lovit şi dus, ulterior, la DIICOT, fără explicaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Referitor la materialul care a fost adus şi pe această cale în atenţia noastră, vă precizăm că Jandarmeria este prima instituţie interesată să clarifice în mod public aspectele menţionate, care pot conduce la o percepţie greşită asupra modului de acţiune al jandarmilor. Informaţiile sunt deja supuse analizei la nivelul unui departament specializat, urmând să comunicăm concluziile noastre la finalul verificării”, a scris Jandarmeria Română, duminică după-amiază, pe Facebook, fără a menţiona despre ce este vorba.

Jandarmeria scrie, însă, la comentarii, că "efectivele Jandarmeriei nu au efectuat arestări. În noaptea de 01 spre 02 februarie a.c., jandarmii au condus 79 de persoane spre autorităţile competente, în vederea stabilirii identităţii şi a gradului de implicare şi vinovăţie legat de incidentele violente din Piaţa Victoriei". De asemenea, răspunzând unui comentariu, Jandarmeria Română menţionează că la protestele din Piaţa Victoriei jandarmii care au asigurat ordinea nu au purtat echipament de protecţie, fiind purtat doar de cei care au intervenit pentru restabilirea ordinii când protestul a devenit violent.

Aceste precizări au loc după ce Casa Jurnalistului a publicat un material în care jurnalistul german Christian Gesellmann vorbeşte despre noaptea de 1 spre 2 februarie, când jandarmii au ridicat, de la protestul din Piaţa Victoriei, mai multe persoane suspectate că au instigat la violenţă, aruncând cu petarde, fumigene şi pietre.

Jurnalistul relatează cum a fost ridicat de către jandarmi în noaptea de miercuri spre joi, când transmitea live, pe Facebook, protestul antiguvernamental din Piaţa Victoriei. El spune că a fost lovit de jandarmi şi dus, ulterior, la DIICOT fără nicio explicaţie.

"Jandarmul îşi îndreaptă privirea către mine, mă vede filmând, se-apropie şi strigă: «Treceţi vă rog frumos acasă, terminaţi cu filmatul». Dau să plec şi mă lovesc de un jandarm care cu o mână mă prinde de guler şi cu cealaltă încearcă să-mi înşface telefonul. Între timp, sunt înconjurat de cel puţin încă doi jandarmi care mă prind de umăr, mă scutură şi mă lovesc cu bastoanele în spatele genunchilor”, notează jurnalistul.

El mai spune că jandarmii, întrebaţi de ce i-au arestat, ar fi spus că au primit ordin să facă 100 de arestări, iar ordinele trebuie îndeplinite.

Odată cu el au fost ridicate alte 20 de persoane. Potrivit lui Christian Gesellmann, toţi cei reţinuţi de jandarmi au fost eliberaţi a doua zi şi declaraţi martori, însă poliţiştii le-au făcut vizite la domiciliu în zilele următoare.

"Poliţia i-a sunat la uşă sâmbătă dimineaţa, să-l întrebe dacă e suporter al vreunei echipe de fotbal şi dacă a fost plătit ca să participe la protest. «Eu eram în drum spre casă, încercam să găsesc un taxi. Jandarmii m-au băgat în dubă şi au zis că sunt huligan, aşa, pur şi simplu. Da’ eu n-am făcut nimic. Nu le am cu politica, cu astea, vreau doar să fie ţara asta bine. Nu sunt de acord cu violenţele care s-au întâmplat în noaptea aia»”, scrie Gesellmann, după ce a vorbit cu unul dintre protestatarii care a fost dus la DIICOT odată cu el.

Din imaginile video postate pe Facebook se poate vedea cum un jandarm dintre cei aflaţi pe Calea Victoriei loveşte cu pumnii şi cu picioarele un bărbat pe care îl bagă cu forţa în dubă. Odată intrat în maşină, jandarmii dinăuntru îl împing afară, bărbatul strigând că se duce acasă. Apoi, doi jandarmi se îndreaptă spre jurnalistul care filma şi îl obligă să şteargă filmarea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.