Începând din această săptămâna, pot fi făcute programări pentru realizarea de investigaţii imagistice gratuite de tip PET-CT în cadrul Laboratorului de Medicină Nucleară al Spitalului de Boli Infecţioase ”Dr. Victor Babeş” Timişoara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat de presă, de joi, unitatea sanitară a semnat contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş în baza căruia pacienţii care îndeplinesc criteriile medicale de eligibilitate, conform protocolului naţional, pot să beneficieze această evaluare imagistică avansată.
 
Conform sursei citate, PET-CT de la Spitalul Victor Babeş a fost pus în funcţiune în urmă cu o jumătate de an, dar până acum au beneficiat de gratuitate doar pacienţii internaţi în unitatea sanitară. A existat însă şi posibilitatea realizării unei asemenea investigaţii contra cost pentru pacienţii din Ambulatoriu. De la punerea în funcţiune a aparatului, au fost realizate aproape 100 de evaluări PET-CT, cele mai multe dintre acestea vizând suspiciuni sau recidive ale unor afecţiuni oncologice.
 
"Este vorba despre una dintre cele mai performante metode de diagnostic, utilizată în special în evaluarea pacienţilor oncologici, dar şi în cazuri complexe din alte specialităţi medicale. Este o investigaţie, cu o acurateţe ridicată, care oferă informaţii detaliate despre localizarea, stadializarea, activitatea metabolică şi extinderea unor leziuni suspecte. În acest caz, nu vorbim doar despre o imagine anatomică. Este evaluarea care poate face diferenţa între un tratament început la timp şi o evoluţie nefavorabilă a bolii", a declarat prof. dr. Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.
 
Investigaţia PET-CT este utilizată atât pentru stabilirea unui diagnostic imagistic de certitudine, cât şi pentru evaluarea răspunsului la tratament sau pentru monitorizarea post-terapeutică, în special în cazurile oncologice, hematologice sau inflamatorii.
 
"Am reuşit să includem această investigaţie în lista serviciilor gratuite decontate prin CNAS. Este un pas major pentru pacienţi. Ne aşteptăm la o creştere însemnată a numărului celor care se vor adresa spitalului pentru o asemenea evaluare imagistică. Suntem, de altfel, prima unitate sanitară publică din zona Banatului care ofera asemenea servicii gratuite. Odată cu introducerea gratuităţii, am adaptat şi programul de lucru în cadrul Laboratorului de Medicină Nucleară, astfel încât să putem acoperi cât mai multe solicitări", a adăugat Diana Manolescu.
 
Pacienţii care solicită efectuarea unei investigaţii PET-CT trebuie să deţină următoarele documente:
Bilet de trimitere de la medicul specialist (DECIZIA) care justifică necesitatea investigaţiei PET-CT.
Istoricul medical complet al pacientului, care să includă diagnostic şi istoricul tratamentelor anterioare (în special pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice).
Referat medical sau recomandare din partea medicului curant, care să specifice indicaţia medicală pentru realizarea investigaţiei PET-CT.
Cardul de sănătate al pacientului, pentru validarea statutului de asigurat.
Actul de identitate al pacientului, pentru identificare corectă.
Confirmarea acordului pacientului pentru realizarea investigaţiei, care va fi obţinută înainte de procedura PET-CT şi istoricul medical complet.
 
Programul de lucru al Laboratorului de Medicină Nucleară este de luni până vineri, între orele 12:00 şi 18:00. Informaţii pot fi obţinute la telefon: 0746024357/ 0759063403 sau pe e-mail la programaripetctvbabes@gmail.com.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.