Reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai sindicatelor reprezentative din învăţământul preuniversitar s-au întâlnit, miercuri, precizând că solicitările privind creşterile salariale şi alte drepturi de această natură nu pot fi negociate cu ministerul, în acest sens fiind înaintate, în luna februarie, propuneri către Ministerul Muncii privind noile grile de salarizare. ”Avem încredere că, prin toate opţiunile disponibile în ceea ce priveşte dialogul social, vom găsi cele mai responsabile soluţii, atât pentru personalul din învăţământ, cât şi pentru elevii şi părinţii din România”, arată reprezentanţii ministerului şi ai sindicatelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miercuri a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai sindicatelor reprezentative din învăţământul preuniversitar, respectiv Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, se arată într-un comunicat de presă comun al ministerului şi al organizaţiilor sindicale.

În contextul grevei de avertisment de miercuri, Ministerul Educaţiei şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământul preuniversitar precizează că creşterile salariale şi alte drepturi de natură salarială solicitate de federaţiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă. Prin urmare, acestea nu pot fi negociate cu Ministerul Educaţiei.

”În ceea ce priveşte salarizarea cadrelor didactice, Ministerul Educaţiei a înaintat către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin adresa nr. 8.551/16.02.2023, o serie de propuneri privind noile grile de salarizare pentru personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Adresa este semnată şi asumată de reprezentanţii tuturor federaţiilor sindicale în domeniul învăţământului, inclusiv învăţământul superior. Ministerul Educaţiei susţine principiul stabilirii salariului de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie, urmând ca întreaga grilă să fie construită pornind de la acest principiu”, se arată în comunicat.

De asemenea, pentru negocierile privind contractul colectiv de muncă, Ministerul Educaţiei a emis, marţi, ordinul de ministru nr. 4.200 privind constituirea comisiei de negociere a acestuia. Joi va avea loc prima întâlnire a comisiei constituite în vederea negocierii unui nou contract colectiv de muncă.

”Între Ministerul Educaţiei şi reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar există o relaţie de parteneriat, bazată pe principiile dialogului social. Avem încredere că, prin toate opţiunile disponibile în ceea ce priveşte dialogul social, vom găsi cele mai responsabile soluţii, atât pentru personalul din învăţământ, cât şi pentru elevii şi părinţii din România”, se arată în documentul semnat de Ligia Deca, ministrul Educaţiei, Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, şi Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Federaţiile sindicale din Educaţie organizează, miercuri, între orele 11.00 şi 13.00, grevă de avertisment şi au anunţat că în acest interval nu vor avea loc activităţi cu elevii. Cadrele didactice trebuie, însă, să fie în şcoală, iar ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a făcut apel ca elevii să fie supravegheaţi. Potrivit sindicaliştilor, protestul de miercuri este un alt pas în conflictul de muncă, acesta urmând a culmina, de luni, cu greva generală, pentru care s-au pronunţat peste 70% dintre membrii principalelor sindicate din domeniu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.