Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania ”Elie Wiesel” reclamă, joi, că, la Sighetul Marmaţiei, localitatea natală a lui Elie Wiesel, Primăria a acordat titlul de cetăţean de onoare lui Petru Codrea, ultimul supravieţuitor al grupului membrilor Frăţiilor de Cruce, organizaţia de tineret a Mişcării Legionare. Organizaţia cere municipalităţii să iasă ”din inadecvare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În oraşul natal al lui Elie Wiesel, Sighetul Marmaţiei, autorităţile locale s-au ȋnscris ȋn competiţia memoriilor cinstind, deopotrivă, simboluri ale victimelor Holocaustului şi reprezentanţi ai extremismului legionar. Cu doar o zi ȋnainte de redeschiderea casei memoriale “Elie Wiesel” şi a ceremoniei de comemorare de la Monumentul Holocaustului din Sighet, Primăria a acordat titlul de cetăţean de onoare lui Petru Codrea. Acesta este ultimul supravieţuitor al grupului membrilor Frăţiilor de Cruce (organizaţia de tineret a Mişcării Legionare) din Sighet”, a transmis, joi, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania ”Elie Wiesel”.  

Potrivit organizaţiei, Petru Codrea este considerat de către primarul oraşului Sighet “un veritabil model de demnitate şi moralitate creştină”, deşi Petru Codrea evocă şi astăzi, nostalgic, trecutul său legionar sau momentul jurămȃntului legionar. 

”Solicităm autorităţilor locale să iasă din inadecvare şi să retragă titlul de cetăţean de onoare recent acordat”, a mai transmis organizaţia.  

Elie (Eliezer) Wiesel (1928-2016) a fost evreu-american de origine română, supravieţuitor al Holocaustului, scriitor, profesor, filozof, ziarist, eseist şi un activist în drepturile omului.  

În anul 1986, a fost distins cu  Premiul Nobel pentru Pace, fiind supranumit de către Comitetul norvegian Nobel ”mesager pentru omenire”. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.