Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Sorin Mihai, a declarat, luni, despre cazul copiilor amendaţi după ce au intrat în curtea unei şcoli, că accesul în unităţile de învăţământ este interzis pentru persoanele străine în urma unui ordin comun al ministrului Educaţiei şi al Sănătăţii legat de prevenirea infectării cu noul coronavirus. Directorul şcolii respective a demisionat, precizând că a luat această decizie pentru a protesta faţă de modul abuziv în care Poliţia s-a purtat cu foştii săi elevi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sorin Mihai a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că elevii respectivi au intrat în curtea şcolii numărul 29 pe poarta care era deschisă, dar că nu aveau ce căuta acolo, având în vedere că este interzis accesul în unităţile de învăţământ pentru persoanele străine.

“Am fost informaţi că în data de 2 octombrie reprezentanţii Secţiei 2 de Poliţie s-au deplasat la Şcoala Gimnazială 29 Mihai Viteazu Constanţa pentru că au răspuns unor sesizări. Din ceea ce am aflat de la managerii unităţii de învăţământ elevii respectivi au intrat în curtea şcolii după orele de curs, după ce s-au finalizat cursurile în această unitate de învăţământ. Din ceea ce ni s-a comunicat, copiii au intrat pe poarta şcolii care dintr-o neglijenţă era deschisă la momentul respectiv. Ceea ce ne interesează pe noi în mod special este să atenţionăm faptul că în această perioadă ordinul comun semnat de ministrul Educaţiei şi Cercetării şi de ministrul Sănătăţii stabileşte că accesul în unităţile de învăţământ este interzis pentru persoanele străine. Copiii respectivi erau foşti elevi ai unităţii de învăţământ, nu mai făceau cursuri la această şcoală şi mai mult decât atât erau în afara orele de program”, a afirmat inspectorul şcolar general.

El a precizat că directorii unităţilor de învăţământ trebuie să se asigure că şcolile rămân închise pentru persoanele străine.

“Ceea ce mă interesează pe mine să transmit cu precădere către mangerii unităţilor de învăţământ este să se asigure că unităţile de învăţământ rămân închise pentru persoanele străine pentru că trebuie să ne luăm toate măsurile necesare pentru a preîntâmpina răspândirea Sars-COV-2 şi mesajul merge de asemenea şi către părinţi, care trebuie să ne fie alături şi să înţeleagă faptul că dacă în timpul programului unităţilor de învăţământ asigurăm toate condiţiile şi suntem extrem de precauţi şi ne dorim să preîntâmpinăm prin orice eforturi răspândirea Sars-COV-2, acelaşi lucru ar trebuie într-un fel să se întâmple şi după ce elevul pleacă din şcoală”, a afirmat Sorin Mihai.

El a cerut părinţilor să verifice dacă sporturile de echipă practicate de către copiii lor se desfăşoară în cadrul legal, având în vedere măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

“Ce pot să spun în această situaţie este faptul că aceste incursiuni ale elevilor în spaţiul şcolar sunt interzise în afara orele de program şi mai mult decât atât sporturile de echipă, dacă sunt interzise în timpul orelor de sport, ar trebui să fie un semnal de alarmă şi pentru părinţi şi să aibă într-un fel modalitatea de a verifica dacă aceste sporturi de echipă se desfăşoară în cadru legal sau se desfăşoară având în vedere toate măsurile de prevenire a Sars-COV-2”, a transmis inspectorul şcolar general.

Sorin Mihai a anunţat că la şcoala numărul 29 a fost pus un afiş care anunţă că acceptul în unitatea de învăţământ este interzis persoanelor străine şi că directorul unităţii de învăţământ şi-a dat demisia.

“Afişajul pe care îl vedeţi referitor la accesul interzis persoanelor străine a fost pus în această dimineaţă ataşat la avizier şi în spatele şcolii, acolo unde este locul de joacă, unde este terenul de sport. Domnul director şi-a depus demisia în cursul zilei de ieri. Nu are o motivare scrisă, este doar cea verbală, considerând că asemenea situaţii depăşesc posibilităţile de a le manageria. Demisia este un act unilateral, nu discutăm de o acceptare. Dumnealui a cerut începând de mâine şi de mâine vom căuta să detaşăm în interesul învăţământului un alt cadru didactic care să ocupe funcţia de director la această şcoală gimnazială”, a explicat şeful IŞJ Constanţa.

El a precizat că şcoala respectivă are o firmă de pază şi că poarta unităţii trebuia să fie închisă.

“Au o firmă de pază, dar urmează să reînnoiască planul de acţiune. (...) În mod normal poarta trebuia să fie închisă. Dar şi dacă e deschisă, accesul în orice instituţie fie ea şi şi instituţie de învăţământ e restricţionat persoanelor străine”, a mai declarat Sorin Mihai. 

Directorul şcolii numărul 29 din Constanţa, Ion – Denys Ciorogaru, a afirmat că poliţiştii au amendat nişte copii cuminţi, cu rezultate foarte bune la învăţătură, care nu au făcut niciodată probleme.

“Din punctul meu de vedere, s-a întâmplat un abuz. Uneori şi legea, dacă nu ţine cont de morală, poate fi abuzivă. Legea spune că în anumite ore nu ai voie să intri în spaţiul şcolii. Perfect adevărat. Poliţia a venit, a amendat nişte copii cuminţi, din informaţiile pe care le avem noi, care nu deranjau pe nimeni, stăteau de vorbă, pentru că aveau reclamaţii apropo de huliganii care vin, intră în curtea şcolii, distrug gardul, fac scandal. Parcă nu e ok şi fiind vorba şi de foşti elevi al şcolii 29, elevi cu care noi ne mândrim. Vorbim de copii cu rezultate nu bune, ci foarte bune la învăţătură, copii care nu ne-au creat niciodată probleme, copii care vin, salută, discutăm, trec special să ne vadă, care ani de zile pentru ei şcoala 29 a fost un loc în care se întâlneau. Acum sunt la licee diferite. Este tot singurul loc unde pot să se mai întâlnească, încă mai au prietenii. Mi se pare perfect absurd ceea ce s-a întâmplat”, a afirmat directorul unităţii de învăţământ.

El a explicat că a demisionat din funcţie în semn de abuz faţă de reacţia Poliţiei.

“Am luat decizia de a-mi depune demisia în semn de protest pentru că sunt reprezentantul unei instituţii şi ca reprezentant al unei instituţii mi s-a părut perfect normal să am o reacţie la modul abuziv în care Poliţia s-a comportat faţă de foştii noştri elevi, dar şi faţă de noi ca şcoală. În urma unor sesizări pe care le-am făcut că anumite persoane au intrat în curtea şcolii şi au ameninţat elevii, a doua zi au venit, m-au verificat la hârtii şi am fost ameninţat cu amenzi. Ceea ce nu mi se pare deloc corect”, a menţionat Ion – Denys Ciorogaru.

Opt elevi, cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, au fost ridicaţi de către poliţişti din curtea unei şcoli din municipiul Constanţa, la sfârşitul săptămânii trecute, duşi la o secţie de poliţie şi amendaţi cu câte 250 de lei. Părintele unui copil a spus că aceştia nu distrugeau, nu înjurau, stăteau de vorbă de un ton civilizat. Oamenii legii spun că s-au înregistrat mai multe sesizări şi apeluri la 112 care semnalau tulburarea ordinii şi liniştii publice a locuitorilor din zona şcolii respective

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.