Inspectorii sanitari veterinari au verificat în perioada 12-19 mai peste 6.000 de tone de fructe şi legume provenite din câteva sute de transporturi din alte state, însă nu au mai descoperit reziduuri de pesticide peste limita admisă, după ce în urmă cu o săptămână Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţa că a descoperit peste două tone de caise şi nectarine din Turcia cu substanţe chimice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ANSVSA, inspectorii au prelevat şi analizat 48 de probe, la care nu au fost înregistrate depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide.

Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au controlat între 12 şi 19 mai 346 de transporturi de produse de origine nonanimală, importate din Turcia, Albania, Iran, Macedonia, Serbia, Columbia, Egipt, Ecuador, Argentina, Republica Moldova şi Kenya, cu 6.008 tone de produse alimentare, potrivit unui comunicat emis marţi de ANSVSA.

Dintre acestea, 313 transporturi cu 3.475 de tone de produse au fost verificate în punctele finale de import, la depozite autorizate, şi 33 de transporturi, cu 2.533 de tone, în posturile de inspecţie la frontieră din Constanţa Nord,  Constanţa Sud, Moraviţa şi Otopeni.

“Din fructele şi legumele verificate: varză, ceapă, mazăre verde congelată, fasole păstăi verde tăiată, fasole galbenă congelată, roşii, ardei, morcovi, castraveţi, pepene verde, pepene galben, căpşuni, grapefruit, portocale, lămâi, nectarine, caise, piersici, banane, mere, au fost prelevate probe în vederea analizării în laborator pentru determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide”, a precizat ANSVSA.

Anunţul vine după ce, la controalele anterioare, inspectorii sanitari veterinari au descoperit două loturi cu peste 2 tone de caise şi nectarine cu pesticide peste limitele admise. 

În ultimele săptămâni, în România au fost descoperite cantităţi mari de produse alimentare importate din alte state europene şi care puneau în pericol sănătatea consumatorilor români.

Luna aceasta, inspectorii ANSVSA au depistat salmonella în carne de pasăre provenită din Polonia şi 23 de tone de peşte cu viermi care au fost aduse din Spania în România.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat recent că acţiunile din ultima perioadă ale ANSVSA arată că autoritatea funcţionează corect după schimbarea conducerii.

În 26 aprilie, în funcţia de preşedinte al ANSVSA a fost numit Radu Roatiş Cheţan, în locul lui Andrei Butaru. Roatiş Cheţan s-a mai aflat la conducerea ANSVSA, el fiind retras din funcţie în mai 2012, de către premierul de atunci Victor Ponta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.