Agenţia Foto Inqum Photos publică, marţi, o colecţie de fotografii despre cărţile scrise în penitenciarele din România de către deţinuţi care au beneficiat de prevederile vechii legislaţii, potrivit cărora beneficiau de reducerea pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică publicată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Galeria foto publicată de agenţia Inquam Photos cuprinde 40 de fotografii imortalizate la Biblioteca Naţională a României în care sunt prezentate copertele şi conţinutul unor cărţi luate în calcul drept lucrări ştiinţifice pe baza cărora deţinuţii au obţinut reducerea pedepsei cu câte 30 de zile.

Una dintre lucrările prezentate de fotografii Inquam Photos este "Muntele Athos, Patria Ortodoxiei”, publicată sub semnătura lui George Becali şi îndrumată de arhiepiscopul Tomisului, înalt preasinţitul Teodosie. Prelatul a fost audiat marţi la DNA în legătură cu modul în care a fost scrisă lucrarea pe baza căreia George Becali a putut părăsi penitenciarul cu 30 de zile mai devreme. În lucrare sunt prezentate fotografii cu Gigi Becali în timpul pelerinajelor de pe Muntele Athos.

Printre copertele fotografiate se numără cele ale cărţilor semnate de Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vîntu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Gică Popescu, procurorul Florin Apostu, Adrian Năstase, George Copos, Codruţ Şereş, Nicolae Mischie, Zsolt Nagy, Florentin Scaleţchi, Dinel Staicu, Antonie Solomon, Gigi Neţoiu şi Cătălin Voicu care semnează cu titulatura sa de doctor.

“Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanţi ai unor edituri şi membri ai comisiilor din penitenciare, care au acţionat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări ştiinţifice, iar pedepsele aplicate de instanţe să se considere ca executate”, arată procurorii DNA.



Din datele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi în ultimii doi ani, printre aceştia fiind Gigi Becali, George Copos, Cătălin Voicu, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu şi Ioan Niculae. 

Guvernul a adoptat, pe 28 iunie, ordonanţa de urgenţă prin care deţinuţilor li se scad doar 20 de zile din pedeapsă, inclusiv în cazul pedepselor contopite, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice sau al invenţiilor realizate, urmând ca actul normativ să intre în vigoare la 31 august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.