Reprezentanţii IGPR au precizat că, pe parcursul acestui an, activitatea structurilor de cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative s-a concretizat prin implementarea în sistemul ROCRIS a 257.002 comunicări primite de la organele judiciare pentru persoane fizice şi juridice, care fac obiectul evidenţelor cazierului judiciar, fiind eliberate, prin intermediul sistemului, 3.013.947 de documente privind rezultatul verificării unor persoane în evidenţele cazierului judiciar. De asemenea, au fost distruse, pe 7 decembrie, peste patru tone de droguri confiscate de-a lungul anilor 2014-2022, în 641 de dosare penale soluţionate definitiv de instanţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astfel, au fost eliberate 2.293.753 de certificate de cazier judiciar, 304.515 copii de pe cazierul judiciar, 175.811 situaţii generale judiciare, 42.476 de extrase de pe cazierul judiciar, 152.929 de certificate de integritate comportamentală (Legea nr. 118/2019), 25.197 de copii de pe registru (Legea nr. 118/2019) şi 19.266 de adeverinţe de cazier”, arată comunicatul de presă al IGPR.

Sursa citată mai precizează că, în anul 2022, au fost implementate 1.539 de fişe dactiloscopice, aparţinând persoanelor reţinute, arestate sau condamnate, au fost amprentate 53 de persoane, în vederea obţinerii cazierului judiciar din alte state şi au fost identificate 54 de persoane, în urma solicitărilor primite de la C.C.P.I. – Interpol şi a serviciilor teritoriale, în această categorie intrând şi  cadavrele şi persoanele cu identitate necunoscută.

„La data de 7 decembrie a.c., Inspectoratul General al Poliţiei Române a distrus peste 4 tone de droguri (heroină, cocaină, cannabis, rezină de cannabis, amfetamină, opium, M.D.M.A. şi bunuri care poartă urme de droguri,) cu sprijinul unui operator autorizat pentru distrugerea de substanţe periculoase. Drogurile distruse au făcut obiectul confiscărilor aferente perioadei 2014 - 2022, în 641 de dosare penale, soluţionate definitiv de către instanţele de judecată şi unităţile de parchet.  Potrivit prevederilor articolului 17 din Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri «drogurile ridicate în vederea confiscării se distrug»”, mai indică sursa menţionată.

Distrugerea drogurilor este efectuată periodic, prin incinerare sau prin alte mijloace adecvate, de către o societate autorizată, în prezenţa unei comisii formate din judecătorul delegat cu executarea, câte un reprezentant al Agenţiei Naţionale Antidrog, al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, un specialist din cadrul formaţiunii centrale specializate în prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri din Inspectoratul General al Poliţiei Române şi gestionarul camerei de corpuri delicte a aceleiaşi unităţi, potrivit comunicatului IGPR.

De asemenea, în anul 2022, a fost stabilit un mecanism de înregistrare a infracţiunilor motivate de ură şi de colectare a datelor statistice aferente acestui gen de fapte.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.