În total, din ajunul Crăciunului şi până acum, la Iaşi, la Centrul de asistenţă umanitară şi socială pentru refugiaţi Nicolina au fost gătite 500 de porţii de mâncare ucraineană şi românească. Mâncarea a fost dăruită refugiaţilor ucraineni şi oamenilor fără adăpost din Iaşi. De asemenea, alte 100 de porţi vor fi oferite oamenilor fără adăpost, în a doua zi de Crăciun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În centrul în care sunt cazaţi acum, în perioada sărbătorilor, 80 de oameni, ideea de a face din sărbătorile Crăciunului un act de recunoştinţă şi solidaritate a apărut în desele discuţii cu ucrainenii care au spus că şi ei vor să facă ceva pentru români, că le sunt recunoscători pentru sprijinul oferit. Aşa că am discutat cu colegii din organizaţiile cu care manageriem acest centru şi ne-am gândit că am putea să creem contextul potrivit pentru ca ucrainenii să poată împărţi din bucatele lor cu români care nici ei nu au un adăpost deasupra capului, decât prin bunăvoinţa cuiva. În plus, pentru ca sărbătoarea să fie aşa cum se cuvine, toate cele trei mese din Ziua de Crăciun au fost gătite împreună cu refugiaţii şi tot împreună am stat la masă în holul mare al centrului. Aşa am împărtăşit bucuria şi recunoştinţa pentru aceste momente”, a declarat Mihaela Munteanu, coordonator al centrului şi director de comunicare şi advocacy la FONSS, conform unui comunicat de presă.

Prin urmare, la Centru au fost făcute întâlniri de planificare, în care cei care au dorit să se implice s-au înscris pentru diverse activităţi pe liste, au fost făcute cumpărături, igienizate perfect spaţiile de lucru, au fost făcute circuite pentru bucătărie, au fost pregătite echipamente de protecţie, au fost împrumutate oale, lighene, ustensile de bucătărie şi a început munca, cam de când colindătorii s-au trezit în ziua de ajun, gata de colindat.

Ajunul Crăciunului a fost despre a dărui, despre recunoştinţă, solidaritate

În ajunul Crăciunului peste 100 de portii de mâncare – ciorbă de afumătură şi tochitură moldovenească, au fost gătite pe terasa centrului şi distribuite la Adăpostul pentru oamenii străzii de la Baia Publică Iaşi şi în locurile din oraş unde între ruinele unei foste fabrici locuiesc câteva familii.

Echipa centrului a asigurat coordonarea şi a muncit cot la cot cu ucrainenii. Au participat mai ales cei care stau în centru de mai mult timp. Unii dintre ei nu au mai gătit de peste 200 de zile, de când şi-au pierdut casele, şi bucuria lor a fost foarte mare.

Şapte ucrainence şi şapte angajaţi ai centrului au preluat mâncarea şi au făcut prima oprire la adăpostul de la Baia Publică. organizaţii neguvernamentale au comunicat între ele, aşa cum fac de regulă, şi, pentru că mâncare a venit de la Centrul Nicolina, Fundaţia Emmaus, care de regulă distribuie prânzul de noapte, a avut o seara liberă.

Serviciul Voluntar de Ambulanţă, care gestionează activitatea la adăpostul pentru oamenii străzii, a asigurat preluarea mâncării, distribuirea ei împreună cu cei care au dăruit-o, şi a însoţit grupul de ucrainence şi angajaţi de la Centrul de refugiaţi la al doilea loc în care s-a făcut distribuirea de hrană.

Potrivit sursei citate, între ruinele de la fosta fabrică de ţigarete din Iaşi, ucrainencele şi-au amintit de ruinele lăsate în urmă în ţara lor. Pocnetul petardelor auzit în apropiere le-a facut să privească cu teamă în sus. Întunericul serii şi spaţiile insalubre în care locuiesc 10-15 oameni le-au impresionat.

Oamenii fără adăpost au fost primitori şi bucuroşi de daruri. Între ruine, unii se încălzeau la lumânări. Alţii, care stau de mai mult timp acolo, îşi făcuseră şi sobă şi ne-au arătat cu mândrie că au brad.

La întoarcerea în centru, coordonatorul a oferit ucrainencelor informaţii suplimentare despre cei pe care i-au întâlnit şi mai ales despre felul în care organizaţiile non-guvernamentale au organizat această distribuţie de alimente, cu grijă pentru siguranţa refugiaţilor. Bucuria de a dărui a fost şi mai mare când au înţeles mai mult.

Prima zi de Crăciun a fost despre timp petrecut împreună, comunitate, iubire faţă de oameni

De dimineaţă, a venit un oaspete la centru - Volodea, bucătar ucrainean, marinar în scurt concediu, tatăl uneia dintre traducătoarele ucrainence de la centru, care a avut ca misiune: borşul ucrainean. Familia lui- fiică, soţie, cumnată, nepoată, mamă şi bunică e întreagă refugiată la Iaşi. În loc să petreacă ziua de Crăciun cu familia lui a venit să ajute la gătirea borşului căruia ucrainenii îi duc dorul demult. Pentru cei 80 de refugiaţi din centru, Volodea a adus gustul de acasă.

Sub coordonarea lui Volodea şi a lui Victor, antreprenorul ieşean care de nouă luni lucrează şi la Centrul de asistenţă umanitară şi socială pentru refugiaţi Nicolina Iaşi, s-au gătit încă 400 de porţii de mâncare.

Micul dejun, prânzul şi cina au fost foarte apreciate. Am gătit împreună, am pus masa împreună, ne-am făcut urări în limba în care am putut sau asistaţi de aplicaţiile de pe mobil. Vârsta, limba vorbită şi priceperea nu au fost bariere de netrecut.

Borşul ucrainean, cerut în porţii duble, a fost bucuria cea mai mare

„E impresionant să vezi cum un om rămas fără casă, fugit din calea războiului, se bucură de un preparat alimentar pentru că acolo e o bucăţică din viaţa lui de dinainte, o particică din ”acasă”, care pentru majoritatea nici nu mai există”- a menţionat Mihaela Munteanu.

În ziua a doua de Crăciun, alte 100 de porţii de mâncare vor fi dăruite oamenilor fără adăpost din Iaşi

De data aceasta, mâncarea va fi preluată de către oamenii de la Fundaţia Emmaus şi distribuită ca prânz de noapte, spre ora 18, aşa cum fac ei de obicei.

Viaţa în centru reintră în normal, dar cu sufletele încărcare de un strop de bucurie, venită din iubire, recunoştintă, solidaritate.

Centrul de asistenţă umanitară şi socială pentru refugiaţi Nicolina este manageriat de FONSS - Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Asociaţia Afterhills, Asociaţia ParentIS, Asociaţia Grupul Zâmbetul Nostru  în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi.

În Centru sunt oferite servicii de asistenţă umanitară – Informare, cazare, masă, traducere, suport prin donaţii şi servicii de asistenţă socială, asistenţă psihologică, socio-educaţionale, socio-medicale şi suport pentru integrare pentru refugiaţii ucraineni.

Foto: CTR Nicolina
Foto: CTR Nicolina
Foto: CTR Nicolina
Foto: CTR Nicolina
Foto: CTR Nicolina
Foto: CTR Nicolina
Foto: CTR Nicolina
Foto: CTR Nicolina
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.