Executivul a adoptat, în şedinţa de joi, o hotărâre de Guvern privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al statului a unor construcţii aflate în administrarea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, instituţie în coordonarea Ministerului Educaţiei, pentru scoaterea din funcţiune în vederea demolării acestora. Astfel, potrivit notei de fundamentare a hotărârii, expertul tehnic atestat Ioan Rotărescu a realizat, la solicitarea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, încadrarea celor cinci corpuri de clădire în clasa de risc seismic Rs I şi a menţionat că structurile C1 - C5 necesită măsuri de sprijinire până la demolarea acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În anexa nr. 8 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006, cu modificările şi completările ulterioare, sunt cuprinse bunurile aflate în administrarea Ministerului Educaţiei prin Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi. Imobilul situat în strada Sărăriei nr. 200, municipiul Iaşi, judeţul Iaşi, înscris în Cartea Funciară nr. 143647 Iaşi, compus din teren în suprafaţă de 4.830 mp şi cinci corpuri de clădire, respectiv clădirea C1 cu regim de înălţime parter, suprafaţa construită de 1.124,50 mp şi valoarea de inventare de 17.837 lei, clădirea C2 cu regim de înălţime parter, suprafaţa construită de 467,28 mp şi valoarea de inventare de 7.404 lei, clădirea C3 cu regim de înălţime parter, suprafaţa construită de 5,07 mp şi valoarea de inventare de 79 lei, clădirea C4 cu regim de înălţime parter, suprafaţa construită de 77,10 mp şi valoarea de inventare de 1.221 lei şi clădirea C5 cu regim de înălţime parter, suprafaţa construită de 79,60 mp şi valoarea de inventar de 1.268 lei, aflat în administrarea Ministerului Educaţiei prin Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi, este înscris în Inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului cu nr. MF 154569”, precizează nota de fundamentare a hotărârii de Guvern adoptate în şedinţa de joi a Executivului.

Astfel, la solicitarea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Ioan Rotărescu, expert tehnic atestat, a întocmit Expertiza tehnică nr. 288/EXP-84/2023 prin care a realizat încadrarea celor cinci corpuri de clădire în clasă de risc seismic Rs I şi a menţionat faptul că structurile (C1- C5) necesită urgent măsuri de sprijinire până la demolarea acestora.

„În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 112/2000 pentru reglementarea procesului de scoatere din funcţiune, casare şi valorificare a activelor corporale care alcătuiesc domeniul public al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată prin Legea nr. 246/2001, este necesar ca cele cinci construcţii să fie scoase din proprietatea publică a statului şi să fie transferate în proprietatea privată a acestuia, în vederea demolării acestora. Din extrasul de informare aferent al Cărţii Funciare nr. 143647 Iaşi, rezultă că bunurile care fac obiectul proiectului nu sunt grevate de sarcini, nu sunt în litigiu şi nu fac obiectul unor cereri de revendicare/restituire. Cele cinci construcţii sus-menţionate, aflate în domeniul public al statului, propuse a fi demolate, nu fac parte din patrimoniul naţional cultural”, mai prevede nota de fundamentare a hotărârii de Guvern. 

Sursa menţionată mai precizează că actul normativ iniţiat „nu prezintă impact asupra domeniilor social, economic şi de mediu, asupra bugetului general consolidat sau asupra legislaţiei în vigoare, şi respectă prevederile Hotărârii Guvernului nr. 443/2022 pentru aprobarea conţinutului instrumentului de prezentare şi motivare, a structurii raportului privind implementarea actelor normative, a instrucţiunilor metodologice pentru realizarea evaluării impactului, precum şi pentru înfiinţarea Consiliului consultativ pentru evaluarea impactului actelor normative”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.