Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între România şi Muntenegru în domeniul securităţii sociale, semnat la Podgorica, la 22 iulie 2022, a fostb aprobat, joi, de Guvern

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, un proiect de lege pentru ratificarea Acordului între România şi Muntenegru în domeniul securităţii sociale. Documentul stabileşte o serie de principii şi reguli pentru acordarea şi plata prestaţiilor de securitate socială, de care ar urma să beneficieze persoanele care sunt sau au fost supuse legislaţiei din România şi/sau Muntenegru, precum şi cele ale căror drepturi derivă, conform legislaţiei aplicabile, de la persoanele mai sus menţionate”, a transmis, joi, Ministerul Muncii, într-un comunicat d epresă.

Sursa citată a precizat că, în cazul României, acordul vizează legislaţia privind:

- pensia de bătrâneţe, pensia de invaliditate şi urmaş şi ajutorul de deces acordate în sistemul public de pensii;un

- prestaţiile în natură şi în bani acordate în caz de accidente de muncă şi boli profesionale;

- indemnizaţia de şomaj;

- indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau accidente în afara muncii, indemnizaţia de maternitate şi prestaţiile în natură în caz de boală şi maternitate;

- alocaţia de stat pentru copii.

”Pentru Muntenegru, acordul se aplică legislaţiei privind asigurarea de sănătate, protecţia sănătăţii şi maternitate, asigurarea de pensii şi de invaliditate, asigurarea în caz de accidente de muncă şi boli profesionale, indemnizaţia de şomaj şi alocaţia pentru copii. Documentul conţine dispoziţii privind egalitatea de tratament şi exportul prestaţiilor, evitarea cumulului de prestaţii, determinarea legislaţiei aplicabile, precum şi dispoziţii privind totalizarea perioadelor de asigurare realizate în ambele state, în măsura în care acestea nu se suprapun, dacă este necesar pentru stabilirea dreptului la prestaţii”, a mai transmis Ministerul Muncii.

Sursa citată a precuzat că proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între România şi Muntenegru în domeniul securităţii sociale va fi transmis spre aprobare Parlamentului României, fiind ulterior supus promulgării Preşedintelui României.

Acordul, încheiat pe o durată nedeterminată, va intra în vigoare ulterior ratificării de ambele părţi, conform termenelor stabilite în textul acestuia.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.