Executivul a aprobat, joi, hotărârea de Guvern pentru aprobarea Normelor de supraveghere, monitorizare şi inspecţie sanitară a calităţii apei potabile. Actul normativ include dispoziţii detaliate cu privire la monitorizarea calităţii apei potabile şi stabileşte frecvenţele de monitorizare în cadrul celor două tipuri de monitorizare: cea operaţională şi cea de audit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat o hotărâre care stabileşte noile norme de supraveghere, monitorizare şi inspecţie sanitară a calităţii apei potabile în conformitate cu prevederile Directivei Parlamentului UE şi a Consiliului 2020/2184 privind calitatea apei destinată consumului uman, arată comunicatul de presă al Executivului.

Documentul stabileşte modalităţile de întocmire a programelor de monitorizare a apei potabile, prelevarea şi analiza probelor de apă, măsurile de remediere, dispoziţii privind gestionarea fântânilor si izvoarelor publice, informarea şi raportarea.

În ceea ce priveşte programele de monitorizare, ca urmare a implementării abordării bazate pe riscuri prin planurile de siguranţă ale apei, a fost avută în vedere ca frecvenţa de monitorizare impusă să nu pună o presiune asupra furnizorilor de apă în ceea ce priveşte costurile, dar să ofere totodată o imagine corectă asupra calităţii apei potabile în relaţie cu populaţia aprovizionată, mai indică sursa citată. 

De asemenea, au fost introduse prevederi privind parametrii de radioactivitate ai apei potabile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.