Autorităţile locale, inclusiv Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti şi poliţiile locale de sector şi din comunele Chiajna şi Chitila, vor încheia un protocol pentru stabilirea unor puncte fixe de control prin care să se asigure monitorizarea permanentă a activităţii din zona gropilor de gunoi, iar perimetrul respectiv va fi inventariat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a convocat, luni, o şedinţă de lucru pe tema poluării cauzate de prezenţa hidrogenului sulfurat în atmosferă, care afectează grav calitatea vieţii cetăţenilor din zona de nord a Bucureştiului şi a dispus constituirea unui grup de lucru care să identifice soluţiile pentru eradicarea poluării în această zonă.

”Am primit foarte multe sesizări în ceea ce priveşte poluarea cauzată de prezenţa hidrogenului sulfurat în atmosferă în zona de nord a Bucureştiului. (…) Voi emite zilele următoare o dispoziţie de primar general pentru constituirea unui grup de lucru format din reprezentanţi ai autorităţilor cu competenţe în protecţia mediului. Vom stabili împreună proceduri clare de lucru, rolul acestui grup fiind de a identifica sursele de poluare, dar şi soluţiile concrete de eliminare a acestui fenomen”, a spus  Firea în deschiderea şedinţei.

Ea a adăugat că gropile de gunoi din zona de nord a Capitalei pun în pericol sănătatea locuitorilor.

În şedinţa de luni s-au analizat şi punctele de vedere ale autorităţilor cu competenţe de verificare şi control în ceea ce priveşte protecţia mediului şi s-a propus încheierea unui protocol între autorităţile locale, inclusiv Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti şi poliţiile locale de sector şi din comunele Chijna şi Chitila, pentru stabilirea unor puncte fixe de control prin care să se asigure monitorizarea permanentă a activităţii din zonă cu echipe de specialişti, dar şi cu montarea unor camere video.

Specialiştii au mai propus inventarierea perimetrului pentru a afla cu exactitate care dintre terenurile din zonă sunt proprietate privată şi care aparţin domeniului public.

La şedinţa convocată de primarul Capitalei au participat reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ilfov, ai Gărzii Naţionale de Mediu, ai Primăriilor Sectoarelor 1 şi 6, Chitila şi Chiajna, ai Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, ai Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti.

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, solicită Primăriei Capitalei să înceapă demersurile pentru construirea unei centrale ecologice de cogenerare, susţinând că aceasta ar rezolva problema deşeurilor de la periferia Sectorului 1, pentru că o astfel de centrală ar face deşeurile "să dispară de la sine".

”Solicit Primăriei Municipiului Bucureşti efectuarea tuturor demersurilor pentru emiterea documentelor necesare în vederea construirii unei centrale ecologice de cogenerare care va rezolva problema deşeurilor acumulate la periferia Sectorului 1. Numai printr-un efort comun putem dezamorsa aceste veritabile bombe ecologice şi vom putea creşte calitatea vieţii locuitorilor din aceste zone”, susţine edilul de sector.

Tudorache atrage atenţia că gropile de gunoi din zona de nord a Bucureştiului pun în pericol sănătatea locuitorilor Sectorului 1, precizând că în zonele limitrofe există o serie de depozite de deşeuri, o parte dintre ele necontrolate, iar o altă parte administrate de diverse societăţi comerciale.

"Acestea sunt veritabile bombe ecologice, care produc disconfort olfactiv şi afectează calitatea vieţii locuitorilor din cartierele: Pajura, Bucureştii Noi, Chitila, zona Şoselei de Centură, Străuleşti”, a precizat Tudorache.

Firma care deţine groapa de gunoi a Sectorului 1 şi singurul incinerator de deşeuri periculoase, medicale şi industriale din Bucureşti şi Ilfov are printre clienţi mai multe consilii locale, spitale, Camera Deputaţilor, Direcţia de Sănătate Publică, Societatea Română de Televiziune, Ministerul Comunicaţiilor şi Aeroportul "Henri Coandă" Bucureşti, unele contracte fiind încheiate, iar altele fiind în desfăşurare.

Comisarul general al Gărzii de Mediu, Bogdan Trif, a anunţat că firma care administrează groapa de gunoi a Sectorului 1 se află în procedură de revizuire a autorizaţiei, măsura fiind luată după ce au fost transmise aproximativ o mie de sesizări de la cetăţeni, care reclamă un puternic miros ce provine, cel mai probabil, de la depozitul de deşeuri.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.