Garda Naţională de Mediu va dispune monitorizarea în timp real a instalaţiei de ardere la temperaturi înalte de la depozitul de deşeuri din Sectorul 1, pentru o analiză relevantă şi pentru a stabili cu certitudine dacă instalaţia este sursa poluării cu hidrogen sulfurat din cartierele Pajura, Bucureştii Noi, Crângaşi, Militari, Drumul Taberei şi din comunele Chiajna şi Chitila, anunţă, duminică, Ministerul Mediului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Întrucât poluarea are caracter discontinuu, iar datele preliminare din controale indică drept sursă a poluării instalaţia de ardere la temperaturi înalte de pe amplasament, Garda Naţională de Mediu a demarat o nouă inspecţie la obiectivul amintit.  Aceasta se derulează în prezent şi urmează să dispună, împreună cu Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului, monitorizarea în timp real a emisiilor instalaţiei de ardere la temperaturi înalte pentru o analiză relevantă şi pentru a stabili cu certitudine dacă instalaţia este sursa poluării",  precizează Ministerul Mediului.
 
Datele rezultate în urma monitorizării vor fi analizate, în timp real, de specialiştii din instituţiile de mediu.
 
În afara instalaţiei de ardere la temperaturi înalte, depozitul de deşeuri din sectorul 1 al Capitalei este dotat şi cu instalaţie de valorificare energetică a gazului de depozit. "Verificările comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu la acest obiectiv au pus în evidenţă nerespectări ale legislaţiei de mediu (exemple: nerespectarea autorizaţiei integrate de mediu, respectiv faptul că instalaţiile nu funcţionau la parametrii stabiliţi prin actele de reglementare), sancţionate în ultima perioadă cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 430.000 de lei", adaugă Ministerul Mediului.
 
Comisarul general al Gărzii de Mediu, Bogdan Trif, a anunţat că firma care administrează groapa de gunoi a Sectorului 1 se află în procedură de revizuire a autorizaţiei, măsura fiind luată după ce aroximativ o mie de sesizări de la cetăţeni au fost transmise în ultimul timp, sesizări care reclamă un puternic miros care provine, cel mai probabil, de la depozitul de deşeuri.

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a solicitat, joi, Gărzii de Mediu să ia în regim de urgenţă toate măsurile pentru a obliga proprietarii gropii de gunoi IRIDEX să se încadreze în parametrii de mediu prevăzuţi de lege, în zonele afectate de disconfortul olfactiv constatându-se depăşiri ale nivelului de hidrogen sulfurat.

Primăria Sectorului 1 a susţinut că rampa ecologică Chiajna - Bucureşti constituie "o veritabilă bombă ecologică pentru locuitorii din cartierele mărginaşe ale Sectorului 1” şi în urma sesizărilor primite de la locuitorii din cartierele Pajura, Bucureştii Noi, Chitila, zona Şoselei de Centură, Străuleşti privind calitatea proastă a aerului, o echipă de specialişti s-a deplasat în zonă, constatând că toate sesizările sunt întemeiate.

"Disconfortul olfactiv din aceste zone este, cel mai probabil, provocat, de rampa ecologică Chiajna - Bucureşti (groapa de gunoi IRIDEX), care funcţionează din anul 1999, pe Strada Poiana Trestiei nr. 17-27 din Sectorul 1 al Capitalei”, arată primăria.

Groapa de gunoi Chiajna face parte din complexul SC Iridex Group Import Export şi a început să funcţioneze acum 16 ani ca o rampă ecologică de gunoi. Între timp însă, locuitorii din zonă spun că aceasta a devenit un adevărat focar de infecţie. Iridex Group este proprietatea omului de afaceri Corneliu Pascu, fost senator al Partidului Conservator, ales pe liste comune cu PSD în legislaturile 2000-2004 şi 2004-2008.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.