Premierul Sorin Grindeanu a spus, miercuri, la o dezbatere la care au luat parte conducerile principalelor universităţi, că există în fiecare zi opinii despre cum ar trebui să arate România, "viziuni complexe menite să construiască România autostrăzilor, România energetică sau România marilor investiţii", dar că mai întâi ar trebui construită România competentă, el arătând că diploma nu ar trebui să fie doar o hârtie care să ateste că studenţii au trecut printr-o facultate, ci trebuie să fie o dovadă a competenţei reale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Invitat de ministrul Educaţiei, Pavel Năstase să deschidă dezbaterea "Învăţământul universitar - prezent şi viitor" de la Academia de Studii Economice din Bucureşti, premierul Sorin Grindeanu a multumit pentru invitaţie şi li s-a adresat celor din sală cu formula "onorată instanţă".

"Onorată i... asistenţă, era să zic instanţă.  Este o onoare să fiu azi. Trăim vremuri interesante şi de aceea era să zic aşa. Este o onoare să fiu aici", şi-a început discursul premierul Sorin Grindeanu. 

El a spus că există în fiecare zi opinii despre cum ar trebui să arate România, "viziuni complexe menite să construiască România autostrăzilor, România energetică sau România marilor investiţii", dar că mai întâi ar trebui construită România competentă.

"Este foare nomal să ne dorim să ajungem acolo, dar cred că mai întâi trebuie să construim România competentă şi acest deziderat nu se poate atinge decât prin educaţie. Pentru a construi o Românie competentă avem nevoie de o viziune pe termen lung, până în 2030, la care să participe toate forţele societăţii. Ştiu că Ministerul Educaţiei dispune de un set de măsuri, iar Administraţia Prezidenţială a lansat în 2016 proiectul România educată, în care partener principal este Ministerul Educaţiei Naţionale şi în care s-au obţinut o serie de rezultate remarcabile care vor fundamenta viitoarele politici educaţionale. Vă spun deschis că susţinem acest proiect şi considerăm foarte importantă colaborarea dintre Administraţia Prezidenţială şi Ministerul Educaţiei Naţionale pentru conturarea strategiei educaţiei, pentru noua lege", a declarat premierul.  

Grindeanu a spus că, deşi legea educaţiei a fost modificată de peste 100 de ori în cei 27 de ani de la revoluţie,  este nevoie de o nouă lege, adaptată cerinţelor actuale naţionale şi europene.

"Sunt conştient că legea educaţiei a fost modificată de peste 100 de ori în cei 27 de ani de la revoluţie, dar cred că a venit timpul să ne aşezăm cu toţii la aceeaşi masă şi să avem o legislaţie funcţională, trasparentă şi predictibilă în acest domeniu. Avem nevoie de o lege nouă, adaptabilă şi concisă şi cuprinzătoare pentru ca refoma în educaţie să fie un proces continuu. Ne doirm ca prin noua lege să consolidăm un sistem educaţional de calitate perfomant şi eficient, pornind de la valorile naţionale şi luând în considerare contextul european în care ne aflăm", a mai spus Grindeanu.

Premierul a adăugat că diploma nu ar trebui să fie doar o hârtie care să ateste că studenţii au trecut printr-o facultate, ci trebuie să fie o dovadă a competenţei reale. "România are nevoie de un nou model de dezvoltare", a mai spus premierul în deschiderea dezbaterii "Învăţământul universitar - prezent şi viitor" la care au fost prezenţi rectori, prorectori, preşedinţi ai senatelor univeristare, un "consiliu al rectorilor lărgit, cum l-a numit ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, moderatorul întâlnirii. 

La dezbaterea "Învăţământul universitar - prezent şi viitor", la care au fost prezenţi rectori, prorectori, preşedinţi ai senatelor univeristare, un "consiliu al rectorilor lărgit", cum l-a numit ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, premierul a ţinut să amitnească şi despre primele măsuri luate în cele două luni de mandat, respectiv majorarea bugetului educaţiei,  creşterea unor salarii şi gratuitate pentru studenţi pe CFR.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.