Senatoarea PNL ,Alina Gorghiu, a anunţat, marţi, că au fost strânse semnăturile pentru înfiinţarea la Senat a unei comisii de anchetă pentru abuzurile săvârşite asupra minorilor din centrele rezidenţiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Au fost strânse semnăturile necesare pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru abuzurile comise asupra minorilor din centrele rezidenţiale, sper să devină realitate foarte curând într-un plen al Senatului această comisie. Va trebui să găsim soluţii în timp real pentru toate aceste fapte. Viitorul este digital, obligaţia care ne revine este de a-l construi sigur şi o să consider această conferinţă ca unul din paşii care vor ajuta pentru securizarea internetului pentru copiii noştri”, a afirmat Alina Gorghiu, la o conferinţă de marţi a Organizaţiei Salvaţi Copiii pe tema siguranţei pe internet, găzduită de către Senat.

Senatoarea PNL a mai spus că trebuie avute în vedere soluţii care să protejeze copiii, în aşa fel încât aceştia să nu cadă în plasa prădătorilor cibernetici de orice natură.

„Trebuie gândite soluţii să protejăm copiii, astfel încât să nu cadă în plasa prădătorilor cibernetici de orice natură. E un lucru de care cu toţii avem nevoie şi cred că orice dialog, orice dezbatere ne poate ajuta să identificăm soluţiile potrivite. Internetul ne-a oferit foarte multe servicii, mediul online nu este mediul 100% sigur, mai ales pentru tineri şi adolescenţi, mai ales pentru copii la vârste fragede. Este foarte dificil să restrângi accesul copiilor la online. Avem nevoie de mult mai multe pârghii, sunt foarte atentă la posibilele mişcări legislative. Este un proiect care sper că, într-un final, cu ajutorul domnului ministru Sorin Cîmpeanu, cu ajutorul colegilor mei din Cameră, să-şi găsească rezolvarea, şi anume suspendarea cadrelor didactice acuzate de fapte penale contra persoanei. Ştiţi că în momentul acesta dacă un profesor săvârşeşte acte sexuale sau hărţuieşte un elev, este în continuare la catedră? Proiectul zace undeva în sertarele Camerei Deputaţilor”, a explicat Alina Gorghiu.

Ea consideră că ştirile false sau discursurile care instigă la ură trebuie să fie raportate, fiindcă acestea pot influenţa acţiunile şi caracterul copiilor.

„Nu mai avem voie, de acum încolo, atunci când suntem în online, să ignorăm o ştire falsă, de exemplu. Ar trebui să fim foarte atenţi şi să le raportăm. Nu ar trebui să mai acceptăm discursuri instigatoare la ură şi la violenţă în mediul online, le vedeţi la tot pasul şi ele nasc, la rândul lor, monştri. Oricare din aceste texte, fake-news-uri, discursuri instigatoare la ură şi la violenţă, pot ajunge la un copil şi pot, din păcate, să-i schimbe caracterul şi acţiunile acestui copil. Este primul pas care îl introduce pe copil în lumea violentă a internetului şi îl transformă în victimă sigură. Cyberlink-ul, prădătorii sexuali cibernetici, jocurile, pornografia infantilă sunt acţiuni care distrug caractere ale copiilor şi nu de puţine ori distrug vieţile copiilor. România nu e ferită de genul acesta de abuz, anul trecut esc_abuz a înregistrat peste 7.000 de sesizări de conţinut periculos pe net, din care 4.500 au fost imagini şi materiale înfăţişând abuzul sexual asupra copiilor. Eu sunt convinsă că aceste cifre pe care ni le prezintă oficial diverse instituţii nu sunt nici pe departe realitatea concretă. Cred că putem vorbi de cifre care sunt de zeci, de sute de ori mai mari decât datele oficiale”, a conchis senatoarea liberală.

Aproximativ o treime (29%) dintre copii afirmă ca au primit imagini sau video-uri cu conţinut care înfăţişează nuditate sau ipostaze sexuale pe Internet şi 20% dintre copii afirmă că li s-au cerut fotografii sau video-uri care să îi înfăţişeze nud sau într-o ipostază sexuală, arată un studiu al Salvaţi Copiii România. Ministrul Educaţiei a declarat, că siguranţa pe Internet este esenţială.

Potrivit studiului realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii, „folosirea internetului de copii şi adolescenţi” în 2021, 37% dintre elevi afirmă că, în anul care a trecut, au fost jigniţi sau deranjaţi pe Internet, iar 49% dintre ei spun că s-a întâmplat să găsească online conţinut care i-a făcut să se simtă inconfortabil. Situaţia este mai intâlnită în rândul copiilor sub 12 ani (6 din 10 afirmă acest lucru) şi în rândul fetelor (54% vs 42% în rândul băieţilor). Violenţa fizică şi verbală alături de nuditate sunt principalele conţinuturi care i-au făcut pe copii să se simtă inconfortabil.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, prezent la dezbaterea Salvaţi Copiii, a vorbit despre siguranţa pe Internet a copiilor şi despre riscurile educaţiei online. Oficialul a precizat că, în acest moment, sunt 163 de şcoli care au cursuri online, nu faţă în faţă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.