Un nor de fum roşiatic a apărut, joi, în municipiul Galaţi, în zona Combinatului ArcelorMittal exact ca în urmă cu an, autorităţile stabilind, în urma măsurătorilor, că nu există depăşiri ale valorilor pulberilor în atmosferă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Norul de fum roşiatic a fost observat, joi, exact ca în urmă cu un an, în zona Combinatului ArcelorMittal din Galaţi, acesta fiind fotografiat, iar imaginile au fost postate de pe reţelele de socializare.

Norul a putut fi văzut însă doar câteva minute, el fiind risipit destul de repede de vânt.

Reprezentanţi ai companiei ArcelorMittal au confirmat, joi, că norul provine într-adevăr de pe platforma siderurgică a combinatului şi a apărut ca urmare a descărcarii rapide a unor recipiente cu fontă lichidă, într-o groapă, pentru ca fonta să poată fi utilizată ulterior în procesul de producţie.

În anumite condiţii însă, în cadrul acestui procedeu, pot exista şi emisii ce conţin oxizi de fier.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi, Carmen Sandu, a declarat, joi, corespondentului News.ro, că nu s-au constat până acum depăşiri ale valorilor pulberilor din atmosferă, dar calitatea arerului este monitorizată în continuare.

"Noi efectuăm măsurători şi nu există depăşiri ale valorilor pulberilor din atmsoferă şi pot să vă spun că valorile sunt chiar mai mici azi decât în mod obişnuit. Sigur, monitorizăm în continuare şi ţinem legătura cu Garda de Mediu", a afirmat Carmen Sandu.

La rândul său, directorul Gărzii de Mediu Galaţi a spus că ştie că norul de culoare roşiatică a apărut ca urmare a deversării fontei la Combinatul ArcelorMittal, fiind vorba despre un fenomen apărut exact ca în urmă cu un an.

"Este aceeaşi situaţie din urmă cu un an. Surplusul de fontă a fost deversat şi s-a format acel nor; este un procedeu obişnuit şi nu s-a încălcat autorizaţia de mediu", a spus directorul Gărzii de Mediu Galaţi, Daniel Mocanu.

În urmă cu exact un an, pe 21 septembrie, deasupra municipiului Galaţi a putut fi văzut un nor asemănător.

Surse din Combinatul ArcelorMittal Galaţi spuneau atunci că, în mod obişnuit, fonta lichidă care rezultă din producţia furnalelor este transportată în recipiente speciale la oţelărie, dar dacă aceasta nu o poate primi, fiind supraaglomerată, fonta lichidă este deversată într-o groapă unde aceasta se solidifică pentru a fi folosită ulterior în procesul de producţie, iar în anumite condiţii se poate produce o reacţie care determină eliberarea în atmosferă de aburi în care se află şi oxizi de fier.

Ulterior, analizele efectuate de Agenţia de Protecţia Mediului Galaţi privind calitatea aerului, în urma apariţiei norului au arătat, ca şi acum, că valorile pulberilor în suspensie au fost în limita valorilor zilnice. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.