Inspectorii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Galaţi au finalizat anchetele sociale care au vizat familiile din blocul afectat de explozia produsă sâmbătă, conducerea instituţiei urmând să transmită că 22 de familii, între care şi cea a fetiţei care a murit, au nevoie de ajutoare financiare ”pentru depăşirea stării de necesitate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directorul AJPIS Galaţi, Răzvan Avram, a declarat, marţi, că anchetele sociale care au vizat familiile din blocul G5 din municipiul Galaţi, afectat de explozia produsă sâmbătă seară, au fost finalizate.

”Sunt 19 apartamente afectate la etajul 4 şi 3 apartamente la etajul 3. Avem deci 22 de anchete sociale, incluzând un deces. Se referă la cei care au suferit pagube majore. Noi nu putem acorda bani pentru reparaţii, ci doar pentru depăşirea stării de necesitate - spre exemplu dacă cineva are nevoie de pastile şi nu are bani sau i-au fost distruse actele de identitate. Nu sunt sume prea mari, noi vrem să fie în jur de 1.000 - 1.500 de lei de familie, iar pentru familia fetiţei decedate suma să se dubleze, la 3.000 de lei”, a afirmat Avram. 

El a precizat că sumele se stabilesc potrivit legii, iar în continuare, conform procedurilor, în cursul zilei de marţi va transmite rezultatele anchetelor sociale către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, urmând ca acestea să ajungă la Ministerul Muncii, iar Guvernul să aprobe ulterior printr-o hotărâre alocarea ajutoarelor financiare. 

Toţi locatarii blocului G5 au fost evacuaţi duminică seara, cincizeci dintre aceştia fiind mutaţi în spaţii ale Garnizoanei Galaţi, Universităţii ”Dunărea de Jos” şi la Centrul de Urgenţe pentru Persoane fără Adăpost al Primăriei. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Raluca Ardean, declara că după ce specialiştii de la Inspecţia de Stat în Construcţii vor realiza un raport în urmei unei expertize asupra imobilului, Consiliul Local se va întruni în cadrul unei şedinţe de îndată în vederea alocării de sume pentru lucrări de consolidare a blocului şi/sau de reparare a apartamentelor afectate de explozie.

Explozia provocată de o acumulare de gaz de la o butelie s-a produs, sâmbătă seară, într-o garsonieră din blocul G5 situat pe strada Laminoriştilor. În urma deflagraţiei, un bărbat de 48 de ani care se afla în casă a suferit arsuri pe o suprafaţă de 20% din corp, iar o fetiţă în vârstă de un an şi cinci luni, care locuia cu mama sa într-o garsonieră învecinată a murit după ce a fost lovită de un obiect casnic. De asemenea, o a treia victimă în vârstă de 50 ani, a suferit politraumatisme.

Conform declaraţiei proprietarului garsonierei 177, explozia s-a produs în momentul în care acesta a intrat în locuinţă şi a aprins o ţigară.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au deschis un dosar penal de cercetare in rem pentru distrugere din culpă, vătămare corporală din culpă şi ucidere din culpă, în urma exploziei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.